Полицията разследва случай, при който майка роди в домашни условия и загуби бебето си. Инцидентът станал на Гергьовден в София.

Лекари от болницата, в която майката е била наблюдавана, са категорични, че това би могло да не се случи, ако жената беше родила в здравно заведение. 32-годишна жена с мъртво бебе на ръце се появява пет минути преди полунощ в събота в болница "Света София", съобщи Би Ти Ви. Детето не е дишало, жената обяснила, че е родила в дома си. Лекарите само установяват смъртта.

„Пациентката ни обясни, че е получила болки, които са продължили през целия ден, но твърдо е била и категорично решена да не постъпва в болница, за да не се инвазира от лекарите и да си протече максимално нормално според нея...Тази пациентка е била предупредена, че тя пренася, че трябва да постъпи в болница", каза д-р Райна Ковачева, дежурен лекар. Терминът на жената бил на 23 април.

32-годишната българка, която по образование е ветеринарен лекар, не желае да обясни мотивите си да откаже медицинска помощ. На лекарите казва, че не иска излишна намеса в естествения процес на второто й раждане въпреки предупреждението.

„Има тенденция сред определен кръг пациентки, които желаят да родят изключително по естествен механизъм в домашни условия...", коментира д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница. Много от рисковете за бебетата отпадат, ако те са родени в болнична среда. От здравното министерство обясняват, че у нас ражданията в домовете са под 1 процент.

"Раждането в България вкъщи на този етап е опасно. Сега законът не позволява лекар или акушерка да изродят жена в дома й, а това трябва да се промени. Защото жената носи отговорност за себе си, тя решава да роди вкъщи сама, но за детето кой носи отговорност? Категорична съм, че сега жените не може да раждат вкъщи, не бива", коментира за Дир.бг Елена Василева, акушерка с над 15-годишен стаж в Майчин дом и създател на училище за бъдещи родители - "Ма-ма".

По думите й в редица държави се практикува домашното раждане, но задължително в присъствието на специално обучено медицинско лице. "В момента у нас домашното раждане е едно обикновено приключение, но и е протестът на бъдещите майки срещу начина, по който се ражда в болница. В българските болници няма родилни зали, където заедно с родилката да присъства и неин близък. И тя да роди спокойно, а не да бяга вкъщи", категорична бе Василева.

На същото становище е и акушер-психологът Диди Димова. „В Англия се практикува домашно раждане, но обстановката е стерилна - има подготвени акушерка, помощник-акушерка, задължително педиатър...и най-близката поликлиника е уведомена, че ще има раждане в домашна обстановка и има заредена линейка за бързо реагиране. Ето това бих го приела, но това безразсъдство, което се случва в България... Ние се връщаме в каменната ера", заяви тя, цитирана от bTV.