Съдът е действал рационално по случая с 16-годишното момче от Пловдив, а главният прокурор Сотир Цацаров е представил по-мека версия, коментира в БТВ Тихомир Безлов, относно задържания ученик и "Ислямска държава".

Той не знае фактологията за случилото се. Има съобщение за задържан младеж на 16 години, а след това версия, че бащата е видял кореспонденция, вчера обясняват, че не е бащата, а друг източник.

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

16-годишният пловдивчанин доброволно приел исляма

Безлов добави, че има версия за чужда служба, вероятно турска, която е информирала България за случая, не се знае дали момчето е станало вярващ.

Той е скептичен, че от показаните материали може да стане бомба, но би се предизвикала голяма трагедия.

Полето за спекулации е огромно, знае се, че има контакти с вербовчик от Северна Африка. Това не е сбиване в училище или продаване на трева.

Съдът остави при семейството му радикализирания младеж от Пловдив

Съдът остави при семейството му радикализирания младеж от Пловдив

Той ще бъде под надзор на инспектор от педагогическа стая

Не бе необходимо всичко това да стане публично, коментира Безлов. Бащата съобщава, семейството сътрудничи, момчето ходи на психолог и в един момент се появява по медиите.

В един момент настава хвалба, а в света има голям опит в тази посока, има центрове и при този подход едва ли родител ще сътрудничи.

Хубаво е комуникацията с медиите да не е противоречива, за да не настава хаос.

Семеен приятел съобщил на ДАНС за радикализирания младеж от Пловдив

Семеен приятел съобщил на ДАНС за радикализирания младеж от Пловдив

Според Цацаров, момчето не е терорист

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация. Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

Адвокатът му контрира тезата на прокуратурата за подготовка за атентат