От ДАНС не са били уведомени от "УниКредит Булбанк" АД за съмнения при теглене на големи суми от каса. Съобщението на ДАНС е във връзка и с публикации в медиите, а проверката е започната 4 юни, вчера, след уведомление от спецпрокуратурата. 

То е отговор на публикация на бизнесмена Васил Божков във Фейсбук, в която той пише, че той е теглил 11 млн. лв. в брой за 11 месеца.

Поводът са тегления на значителни суми (над 30 хил. лв.) в брой от сметки в "УниКредит Булбанк" АД от бизнесмена Васил Божков, като той самият публикува извлечения за финансовите операции. Проверка се прави освен на самите тегления, и на банката, тъй като те не са уведомили дирекция "Финансово разузнаване" (САД ФР) към ДАНС за това.

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Те не са били съхранявани както тряба и не са реставрирани

"На 05 юни 2020 г. директорът на специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" (САД ФР) в ДАНС е издал заповед за проверка на банката относно установяване изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване на САД ФР при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева, както и за съмнения за и/или узнаване за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход", пишат от ДАНС. 

Божков е финансирал кампанията на Манолова, според Симеонов – Манолова го съди

Божков е финансирал кампанията на Манолова, според Симеонов – Манолова го съди

Лидерът на НФСБ заяви, че и протестите срещу Гешев са платени от Божков...

Припомняме, бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите.

Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков.

Към 27 май Божков вече е с 18 обвинения.

В същото време почти всяка сутрин Божков информира от своя фейсбук профил за различни нередности. Той пусна и скрийншот от чат с потребител Vladi Goranov, както и поредица от карикатури, с които намеква за схеми във властта. 

Гешев: Божков се опитва да дестабилизира държавата

Гешев: Божков се опитва да дестабилизира държавата

По думите му Цветан Василев успешно е направил така, че България да не бъде силна на дипломатическото поле