Утре или най-късно до края на седмицата Спецапелативният съд трябва да даде отговор дали ще промени мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от "задържане под стража" в по-лека такава. Това стана ясно днес в специализирания съд.

Следващото заседание по делото срещу отстранения бивш кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за взимане на подкуп ще се проведе на 17 декември, когато трябва да бъде разпитан свидетелят Денчо Денев. Той трябва да даде обяснения за началния момент, в който строителният предприемач Александър Ваклин е сезирал правоохранителните органи по случая.

В началото на днешното заседание Биляна Петрова заяви, че те са преуморени, включително и от условията в ареста, до степен и граници, които не могат да бъдат преодолени.

Днес Петрова и Иванчева показаха отворено писмо, в което опровергават твърденията, че самите те са искали да бъдат преместени от затвора в Сливен в следствения арест. "Това е все едно да отговаряш на въпрос дали да ти отрежат лявата или дясната ръка", се посочва в текста. Също така опровергават изявлението на министър Цачева, че ремонт в ареста не може да бъде направен. Според тях това показва "административната импотентност на екипа й". 

Вчера съдът отказа да удовлетвори искане на защитата за отвод на прокурора по делото.

Припомняме, миналата седмица станаха ясни условията, при които пребивават двете задържани Иванчева и Петрова в следствения арест. Проверка направи и омбудсманът Мая Манолова, която излезе и с редица препоръки към Министерство на правосъдието и разпространи снимки, които предизвикаха обществен гняв. За днес беше насрочена среща от министър Цецка Цачева именно по темата на условията на задържане, но тя бе отменена само няколко часа преди началото й с аргумент неотложни ангажименти на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.