Историята е показала, че ние не сме губили битки, но не сме спечелили война, благодарение на българските политици. Надявам се тази война да не я загубим заради българските политици. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия във връзка с въведените мерки от държавата в борбата с коронавируса.

По думите му мерките в голяма степен са навременни, но не е бил осъществен цялостен контрол на тяхното спазване.

Гешев подкрепя медиците за по-строги мерки срещу коронавируса

Гешев подкрепя медиците за по-строги мерки срещу коронавируса

Опасява се, че иначе ще се окажем в "италиански вариант"

Над 90% от хората спазват мерките, но друга част не го правят, отбеляза Гешев. Той е мнение, че държавата не е създала ред за тяхното спазване. Клатушкаха се две крачки напред, една назад. Днес ще се носят маски, утре няма да се носят, възмутен е главният прокурор.

По отношение на катастрофата с Милен Цветков, обвинител номер едно подчерта, че разследването се следи от цялото българско общество, като на извършителя вече е определена мярка "задържане под стража". Факт е, че хипотеза при евентуален умисъл, практически е много рядка. Какво ако не евентуален умисъл е да управляваш високоскоростен джип, упоен с четири вида наркотични вещества и да не спреш на червен светофар, запита обаче главният прокурор.

Какво ако не евентуален умисъл е да съзнаваш обществено опасните последици и да имаш безразличие към тези последици, допълни още Гешев.

По-тежко обвинение за Кристиан Николов, употребил е 4 вида дрога

По-тежко обвинение за Кристиан Николов, употребил е 4 вида дрога

Предвижда се наказание от 15 до 20 години или доживотен затвор

Във връзка с повдигнатите обвинения на майката на Кристиан, Иван Гешев каза, че щом това е направено, означава, че има доказателства, че и тя има вина. Според него обаче би трябвало всеки родител да знае с какво се занимава детето му в продължение на месеци.

За нападението над журналиста Слави Ангелов, той поясни, че към момента имат данни и доказателства за поръчителите, но те не са в достатъчен обем за повдигане на обвинения.

Мутренските времена свършиха, изтъкна Гешев. По думите му това трябва да бъде ясно на всички, които си мислят, че това не е така.

За задържането на бизнесмена Васил Божков, главният прокурор обясни, че са направили искане за екстрадицията му, но в много държави, които не са част от ЕС, където има ясни правила, решението е политическо.

Гешев уточни, че практиката показва, че в ОАЕ финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност, затова и според него въпросът за връщането на Божков ще е и политически.

Проверяват рапърски клип, заснет в Съдебната палата по време на пандемията

Проверяват рапърски клип, заснет в Съдебната палата по време на пандемията

Участвали деца с оръжие

По отношение на клипа, заснет в Съдебната палата, Гешев заяви, че този въпрос трябва да бъде отправен към Лозан Панов, който управлява Съдебната палата. Този въпрос е свързан с доверието в съдебната система и уронва престижа й, отбеляза главният прокурор. Самият главен прокурор е възмутен от съдържанието на клипа и не му е станало приятно от сцените, заснети на метри от своя кабинет.