Група във Facebook събира пари уж за пострадалите в Хитрино, но се оказва, че парите постъпват по частна сметка, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Инициатор на измамната схема е софиянката Мила Валериева. Според хора, дали ѝ пари, тя прибирала парите за себе си. 

Аида Есуайех видяла групата "Помощ за пострадалите от Хитрино" и се втурнала да помага. "Създателят на групата Мила Валериева ме попита да ѝ помагам с администрирането. Аз се съгласих. Банковата сметка, в момента, в който я публикувам, тогава се усещам, че това е личната ѝ банкова сметка", разказа Аида Есуайех.

И хората започнали да превеждат пари по сметката на Мила Валериева. "Около 15 човека, които явно са имали досег с въпросната дама, се свързаха с мен и ми казаха, че тя е измамница и да внимавам с нея", посочи Аида.

Тя се разровила във Facebook и се натъкнала на куп други съмнителни дарения. "Десетки случаи, в които тя, дори и в благотворителни кампании, се е намесвала. За град Лом, за Мизия, за кампания, свързана с "Пирогов", разкрива Аида Есуайех.

Мила Валериева събирала дарения и за децата си. Твърдяла, че са болни и, че ѝ трябват пари за изследвания. И много майки ѝ повярвали.

"За 1-2 седмици събрахме 800 лв. След като ги събрахме, тя изчезна", разказва Ина Маринова.

Изчезнала и след като взела 500 лв. и от друга жена. Отново за изследвания. Писала ѝ във Facebook.

"Тя си смени номера и не можах да я намеря. Намерих ѝ новия номер, вдигна мъж ѝ и започна да ме заплашва с побоища", разказва Анелия Василева.

Срещу Мила Валериева все още не са повдигнати обвинения.