Ботьо Ботев, сн. emaxpress
По делото за убийството на Юрий Кутепкин бе разпитан и Ботьо Ботев, началник на отдел убийства в МВР в периода 1999-2003г. 

В полезрението на оперативните работници обвиняемият Кичатов попада след убийството на Сергей Шанин - един от най-близките му хора бил именно Кичатов, като дори след пристигането си в България, той отседнал в дома на Шанин.

Работата на  Ботьо Ботев била чрез т. нар. „двойно оперативна игра" да спечели довериетона Кичатов, да станат близки приятели и украинецът да му се доверява. Целта си Ботев изпълнил успешно.

Той обясни, че с Кичатов се срещали често, за да пият кафе. Това обаче в известна степен изиграва лоша шега на оперативните работници.

В един такъв ден, когато двамата си говорели за Шанин и Кутепкин, който също бил свързан с убийството на Шанин.
Ботьо Ботев попитал украинеца „случайно": „Абе, ти знаеш ли къде е Кутепкин".

Кичатов му отговорил:„Щом съм започнал да ти разказвам, най-добре да ти разкажа всичко".

Украинецът разказал на Ботьо Боътев как започнали да се карат за Кутепкин заради приятелката му Красимира. Заради това решил да го убие, набавил си чувал и железа.

Също така Кичатов казал на Ботев, че хвърлил трупа в кладенец до село Нови Хан.

Оказва се обаче, че признанието на Кичатов обаче няма процесуално значение, тъй като не е направено пред съответните органи.

По молба на съдия Мими Петрова Ботев направи и психологичен портрет на Кичатов.

Според криминалиста украинецът бил неуравновесена личност и към момента на убийството (1998 г.) негова единствена цел в живота и смисъл на съществуването му била Красимира.

Също така според Ботев най-големият страх на Кичатов бил да не го разделят с нея.

Според съдията обаче любовта към жената едва ли е бил мотивът Кичатов, който е считан за част от банда за мокри поръчки, да убие партньора си Кутепкин.

„Те, ако тръгнат да се избиват един друг, няма да оставят работа за нас", коментира съдия Петрова.

Според Ботев мозъкът на групата и нейният лидер всъщност е бил Кутепкин и малко или много Кичатов се е съобразявал с него. Той обаче не можа да каже дали Кичатов е отмъстителен човек.