25-годишният Октай Енимехмедов е роден в село Пирне, община Айтос и не живее в Бургас от 2004 година. Брат е на Метин Енимехмедов, който спечели ферарито на Слави Трифонов от шоуто „Танцувай с мен".

Семейство Енимехмедови - Октай, брат му Метин и родителите им живеят в бургаския квартал „Славейков". Блокът им беше обграден от полиция и жандармерия, вратата на апартамента им остана затворена за журналисти. Съседи разказват, че Енимехмедови били скромни и тихи хора, разкрива „24 часа".

Октай учел в София, бил възпитано и интелигентно момче и не би могъл да извърши убийство.Като добър състезател и интелигентно момче определя Октай Енимехмедали Иван Попов, изпълнителен директор на боксов клуб "Победа Черноморец", където братът на Метин се е състезавал преди няколко години. Попов разказа пред „24 часа", че Октай е бил перспективен състезател в сред юношите, но не е минал в мъжкия отбор, тъй като е заминал да учи в столицата. Като юноша спечелил шампионска титла.

Според близки до семейството братът на Метин следва във ВИАС.

Установено е, че баджът, който нападателят е притежавал, е от младежката конференция на ДПС, която се проведе през ноември 2011 г.

Според очевидци нападателят минал необезпокоявано около 100 метра и никой не му е попречил да се качи на трибуната. След намесата на НСО, членовете на ДПС са били оставени да го линчуват публично в продължение на около пет минути.