Газовият пистолет е обикновен, не е преправян. На мястото на инцидента са намерени  3 патрона, като два от тях са сигнални, а третият е куршум за защита от животни.

Според шефа на СДВР Валери Йорданов не трябва да се повдига обвинение за убийство, а за едро хулиганство. Той посочи, че намерените патрони не са опасни за хората.

От експертизата, извършена на трите патрона, които са намерени, става ясно, че два от тях са сигнално-звукови, които не разполагат с патрон, а единствено с барут. Те се използват за възпроизвеждане на звуков ефект. Третият патрон е „технически пипер", който се използва при защита от животни.

Може при падане на пистолета, който е избит при сборичкване, пластмасовият му пълнител да се е счупил, заяви Валери Йорданов. Той заяви, че прокуратурата има последната дума какво обвинение да бъде повдигнато на атентатора.

Полицията през следващите дни ще преглежда камери от НДК и ще снеме свидетелски показани, за да се изгради по-подробна картина на станалото.

Една от версиите е, че нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов е нереализиран младеж, който е търсил внимание, включително и обществено. Това каза на извънредна пресконференция директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Към момента задържаният не дава обяснения защо е извършил нападението. С него работят от Института по психология, каза Йорданов.

Според него много сериозен въпрос е дали ще бъде потърсена отговорност на хора, които са нанесли побой на нападателя. В процеса на работата тези хора ще бъдат установени и прокуратурата ще прецени. Личното моето мнение е да, допълни Йорданов.

Междувременно градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че срещу Октай предстои да бъдат повдигнати две обвинения - за хулиганство и за закана за убийство.

25-годишният нападател ще остане 72 часа в ареста.

По думите на Кокинов бургазлията е действал сам и няма доказателства за съучастници.
Според него не е необходимо да се търси отговорност на делегатите, които ритаха младия нападател.

След няколко дни нещата ще бъдат изложени в пленарна зала, когато се поиска мярка за неотклонение постоянно задържане. В понеделник случаят отива към Районна прокуратура", каза той, цитиран от bTV.

Нападателят се е опитал да произведе два изстрела, но най-вероятно пистолетът е засякъл, изтъкна по-рано през деня силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той дори подчерта, че малка е била вероятността лидерът на ДПС да бъде убит с това газово оръжие.

Цветанов допълни, че охраната на събитието вътре в НДК е била поверена на НСО, а около НДК за периметъра са отговаряли от МВР.

Цветанов подчерта също, че е имало пропуски в сигурността на конференцията на ДПС, тъй като част от делегатите, които са влизали в залата не са минали през специалната проверка. Тепърва ще се изяснява защо това не е направено.

Припомняме, 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас се опита да убие лидера на ДПС Ахмед Доган по време на речта му на Осмата национална конференция на партията в НДК.

Около 12.20 часа мъжът излезе на трибуната и насочи оръжие срещу партийния лидер по средата на доклада му, докато Доган критикуваше настоящите политики на Европейския съюз и на управляващите на България.

Междувременно „Дневник" съобщи, че атентаторът е  използвал газов пистолет EKOL VOLGA.

Той е производство на турската компания Ekol/Voltran. EKOL VOLGA е  копие на боен модел италианско оръжие и използва халосни и газови патрони. Капацитетът му е 6 патрона и теглото му е 460 грама. Според запознато то може да се купи у нас за около 40 лева.