В област Монтана е днешната специализирана акция на над 25 полицая срещу битовата престъпност. Тя е под ръководството на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БНР.

Към момента няма арестувани, съобщи Нина Борисова, окръжен прокурор в Монтана по обяд.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че в 10 села в Монтана са били проверени 248 МПС, 22 лица от криминалния контингент, разкрити са 6 престъпления. При спецакцията са хванали и човек, откраднал мобилен телефон.

От рано сутринта полицията огради и влезе в ромската махала в село Габровница. Проверени са още селата Доктор Йосифово и Войници, квартал "Кошарник" в Монтана. 

10 души са задържани след спецакция в Гулянци

10 души са задържани след спецакция в Гулянци

Проверени са 17 автомобила и 31 човека

Според Гешев, проверките имали голям ефект, за да бъдат по-спокойни жителите на малките села. "По-ценното е да не се случват, да се вземе превенция. В тези села живеят голям процент възрастни хора, знаете, целта е тези хора да са спокойни за себе си, да са спокойни за собствеността си, за животните си", каза главният прокурор.

"Работата на прокуратурата и МВР е освен да преследват престъпления с работата и присъствието си да действат превантивно. Причината за битовата престъпност са неща, които прокуратурата не може да реши - липса на работа, проблеми с образованието, с възпитанието. Всички съжаляват за загубения поминък", каза Гешев.

От местната прокуратура и полиция са преценили, че в тези села има по-засилена криминогенна ситуация. Според Гешев целта била акциите да не са еднократни.

За последния месец се наблюдава драстично намаление на битовата престъпност в региона, отчете директорът на Областната дирекция на МВР в Монтана, старши комисар Пламен Томов.

Осем мъже са задържани при спецакция в Харманли

Осем мъже са задържани при спецакция в Харманли

Единият е хванат докато е опитвал да краде

"Началник участъците ежедневно поддържат връзка с кметовете на селата. Нямаме оплаквания", каза Томов. Акцията на полицията и прокуратурата продължава до края на деня.

По-късно от прокуратурата съобщиха че, главният прокурор е посетил и магистратите и служителите от Окръжната и Районната прокуратура в Монтана, както и Окръжната следствена служба.

"В тези села живеят основно възрастни хора, социалното разслоение също е видимо. Целта е тези хора да са спокойни, доколкото е възможно. Да са спокойни за себе си, да са спокойни за собствеността си, за животните си и т.н.", допълни Иван Гешев.

"Действията бяха осъществени от служители на Участък Огоста, отделите "Противодействие на криминалната престъпност", "Противодействие на икономическата престъпност" и отдел "Разследване" при ОДМВР- Монтана, дежурни прокурори, служители на "ЧЕЗ Електроразпределение", РДГ Берковица и служебно куче от Развъдника в Берковица с екип на сектор "Зоополиция и кинология" на ГДНП", пишат от прокуратурата.

Припомняме, новият главен прокурор Иван Гешев обяви война на битовата престъпност.

В тази връзка над 400 души бяха проверени при акция срещу битовата престъпност в община Раковски. Село Стожер също бе блокирано от полиция.

На 6 февруари стана ясно, че 60 души са арестувани в село Розино. 11 задържани имаше и при спецакция в Белослав и село Синдел.

Акции срещу битовата престъпност имаше в Бургас, а също в Омуртаг и в Балчик.

Все по-често под прокурорско наставление полицията блокира различни населени места - врачанското село Малорад, силистренското село Айдемир, добричкото село Стожер.

Варна и Свищов също не бяха подминати от проверките за битова престъпност, акциите там бяха на 13 февруари.

На 20 февруари полицията блокира Благоевград.

Междувременно петима души бяха арестувани във Видинско с мотив - акция срещу битовата престъпност.

Акциите в страната продължават почти ежедневно. В Русе на 5 март провериха 30 хотела. В Басейнова дирекция - Пловдив през дни се проведоха две акции като арестуваха шефката на дирекцията. 

По-рано през деня - 6 март, при акция арестуваха осем души в град Харманли, други 10 бяха арестувани в плевенското село Гулянци и третата - в Горна Оряховица.

След множеството полицейски акции в страната на Общото събрание на адвокатите от 22 февруари 2020 г. приветствието на главния прокурор Иван Гешев бе посрещнато със смях и така и не бе изчетено.