Софийска районна прокуратура поема разследването за опита за покушение срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган.

Срещу нападеталя Октай Енимехмедов ще бъдат повдигнати две обвинения - за хулиганска проява и за закана за убийство.

На този етап не е доказана съпричастност на други лица към престъплението.

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане на 25-годишния Октай Енимехмедов. Вероятно това ще стане утре преди обяд, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БНР.

"Това ще го направим както с оглед на обстоятелството да не се укрие и да извърши друго престъпление, така и за негова лична сигурност. Лично според мен за него е по-добре да остане в ареста", посочи Сарафов.

Според него има основание да се търси наказателна отговорност на хората, нанасяли телесни увреждания на Октай Енимехмедов, след като той е бил обезвреден. Сарафов уточни, че проверката на прокуратурата по случая за това кой точно е нанасял ударите и е участвал в побоя продължава.

"Никой не е имунизиран от наказателно преследване и когато е извършил нарушение, трябва да бъде санкциониран", категоричен е Сарафов.

Октай Енимехмедов е разпитан в хода на досъдебното производство. Той се възползва от правото си да не дава обяснения, посочи заместник-главният прокурор и добави, че това, което знае прокуратурата за Енимехмедов, е от психолозите на МВР, което няма процесуална стойност. Той посочи, че нападателят не е минал през детектор на лъжата.

Припомняме, 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас нападна с пистолет лидера на ДПС Ахмед Доган по време на речта му на Осмата национална конференция на партията.

Вчера Сарафов заяви, че според заключението от експертиза е станало ясно, че пълнителят на газовия пистолет е бил технически неизправен, а на Октай ще бъдат повдигнати две обвинения по член 144 и 325 от Наказателния кодекс - за хулиганство с особен цинизъм и дързост и за закана за убийство, като общата присъда може максимално да стигне 11 години.

Съдебно-медицинската експертиза е категорична, че с това оръжие от разстояние до 50 см е било възможно да се причинят само повърхностни изгаряния.

Междувременно върви и проверка за действията на делегатите, които нападнаха младежа, за това дали Енимехмедов е бил малтретиран. Целта е да се уточни кой е нанасял ударите и е участвал в побоя.