Строителният предприемач Александър Ваклин е лъжец, лъжесвидетел и престъпник. Той е подал в съда и сам е спрял тъжба срещу мен, пише бившият пиар на столичния район "Младост" Петър Кърджилов до медиите.

Позицията му е ден след срещата на бизнесмена Александър Ваклин с главния прокурор Сотир Цацаров, на която Ваклин се оплаква от публикации в медиите. 

Цацаров разговаря с Александър Ваклин

Цацаров разговаря с Александър Ваклин

Срещата се състоя по молба на Ваклин

В писмо, в което показва снимки от делото на Ваклин срещу него, Кърджилов заявява, че: "строителният предприемач Александър Ваклин, основен свидетел по делото за "подкуп" срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, е лъжесвидетел, лъжец и престъпник". По думите му кметът и зам.-кметът на столичния район "Младост" са жертви на престъпление по набедяване в подкуп.

Кърджилов посочва като основни съучастници за набедяването Ваклин и зам.-главният прокурор Иван Гешев, с подкрепата на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"
Обновена

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"

Отново отложиха делото за отстраняването на Иванчева

Кърждилов пита какво прави в правовата държава човек, който твърди, че медии уронват доброто му име и репутация и сам си отговаря, че трябва да се обърне към съда и да подаде жалба за клевета и обида. Според пиар експерта срещата с главния прокурор означава само, че в България вече господства диктатура, основно оръдие на която е прокуратурата. 

Иванчева и Петрова искат ГДБОП да разкрие кой е пуснал личните данни по делото им

Иванчева и Петрова искат ГДБОП да разкрие кой е пуснал личните данни по делото им

В документите са ЕГН на главния архитект на София, на служители на КПКОНПИ

Кърджилов признава, че Ваклин е завел тъжба срещу него за клевета в Софийски районен съд - за медийни твърдения и Фейсбук статуси, но сам е прекратил жалбата. По жалбата от 9 ноември 2018 г. в СРС е образувано наказателно дело от частен характер с номер 18885/2018.

В тъжбата си Ваклин пише, че Кърджилов му приписва твърдения, които не бил извършил. Заради тези твърдения фирмата му понесла непоправими щети и финансови загуби на фирмата му.

"...Аз строя и продавам жилища - сфера, в която доверието се гради не с години, а десетилетия, и твърденията на г-н Кърджилов нанасят непоправими щети не само по личната ми репутация, а и по търговската дейност, която осъществявам", пише Ваклин.

В жалбата си Ваклин призовава съда да го защити и Кърджилов да си понесе отговорността за своите думи.

В писмото си пиарекспертът на община "Младост" Петър Кърджилов пита защо Ваклин не потърси правата си в съда. "Второ, относно обстоятелствата за неговите лъжи, лъжесвидетелстване и съучастието му в ОПГ, аз съм абсолютно наясно, че те са верни и имам доказателства за това, повечето от които станаха вече известни на обществото", пише Кърджилов. 

"Така и не получих възможност да представя тези доказателства в съдебна зала, защото явно Ваклин е бил посъветван да не продължава. Вероятно целта на тази тъжба е била единствено да бъда сплашен и да запушат устата ми", пише Кърджилов.

Той привежда довод - на 14 ноември 2018 със съдебно разпореждане на Ваклин е даден седем дневен срок да отстрани недостатъци в тъжбата си, да представи надлежно пълномощно за адвоката си и да внесе държавна такса.

Той не прави нищо от това и наказателното производство е прекратено със съдебно разпореждане от 14 януари 2019 г., пояснява Кърджилов и отново отправя своите обвинения към Ваклин - че е лъжец и участник в организирана престъпна група за оклеветяване на бившия кмет на столичния район "Младост". 

Припомняме, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Дни преди Иванчева и Петрова да бъдат осъдени на 20 и съответно на 15 г. затвор адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

В тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.