В Министерството на външните работи (МВнР) е постъпила информация за извършено днес нападение срещу председателя на сдружението на местни българи в Северна Македония "Шемето" в град Струга. По предварителни данни на пострадалия е оказана медицинска помощ и той е настанен в местно болнично заведение.

Служител на Генералното консулство на България в Битоля е изпратен на място и вече се намира в Струга, съобщиха от външното ни министерство.

Към момента се изясняват фактите около случая и става дума за престъпление от омраза.

По рано за побоя над Бекир Кадриески съобщи Нова телевизия, като информацията беше потвърдена от него пред медията.

Побоят е станал около 14.30 ч. Мъжът твърди, че е бил съборен на земята и ритан. Удрян е и с ръце. Докато е бит, е бил обиждан на етническа основа с думите "мръсен българин".

Кадриески е гражданин на РСМ и български паспорт, но декларира, че е с българско самосъзнание.

ВМРО предупреждава новия кабинет за Северна Македония

ВМРО предупреждава новия кабинет за Северна Македония

Свидетели сме на агресивна дипломатическа офанзива на Скопие

От ГЕРБ коментират във "Фейсбук" случая като пореден брутален акт на насилие срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание. "Председателят на сдружението на българите "Шемето" Бекир Кадриески е бил жестоко пребит в град Струга. Остро изказваме своето възмущение и осъждаме този пореден акт на непровокирано насилие срещу наш сънародник", се казва в позицията. От партията заявяват, че ако информацията, че се ако се потвърди, че побоят над Кадриески е бил придружен от думите "мръсен българин", случилото се ще представлява опасен рецидив и затова ще настояват по всички възможни международни канали престъплението да бъде щателно разследвано, а виновниците - наказани с цялата строгост на закона.

За трети път отложиха заседанието по делото за побоя над Пендиков

За трети път отложиха заседанието по делото за побоя над Пендиков

адвокатът на подсъдимия Илия Спасески демонстративно напусна залата

Припомняме, че секретарят на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков стана жертва на побой в македонския град на 19 януари, а на 10 май той стана български гражданин, след церемония се в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Властите в Скопие пък приеха закон, с който закриха всички български сдружения в страната, а срещу техните ръководители повдигнати обвинения.