Софийска градска прокуратура е започнала предявяване на материалите на обвиняемите и техните защитници по разследването на т.нар. дело за автомагистрала "Хемус". Това съобщават от институцията тази сутрин.

Досъдебното производство бе образувано на 08.11.2021 г., като към настоящия момент са привлечени девет лица в качеството на обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари.

От прокуратурата заявяват, че "след приключване на процедурата по предявяване на разследването, наблюдаващите прокурори ще преценят предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт в Софийски градски съд".

Обвинителният акт, когато бъде внесен, ще бъде съобразен с евентуално подадените и внесени ответни материали и искания от страна на обвиняемите и техните защитници, като с оглед на това наблюдаващите прокурори могат да върнат за доразследване случая. Също така на този етап и преди внасянето на обвинителния акт може да се сключат споразумения, обясниха процедурата от СГП. Това означава, че все още не се знае кога ще бъде внесен обвинителен акт, а и дали изобщо ще бъде внесен. Отделно обвиняемите може да се окажат и различен брой от 9, както са до този момент. 

От СГП уверяват, че за решението обществеността ще бъде своевременно уведомена.

Припомняме, че разследването започна, след като 5 ноември 2021 г. тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус", са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Парите се превеждали на финалната в схемата фирма-бушон, откъдето се изтегляли в брой в "чували и сакове".

С дрон търсят авансово платените пари за АМ „Хемус“

С дрон търсят авансово платените пари за АМ „Хемус“

Снимките, заснети с дрон на терена за лот 4 и 5, ще се приобщят към документацията

Първоначално бе повдигнато обвинение на футболния съдия и данъчен Борислав Колев.

По повод разследването между прокуратурата и ГДБОП възникна напрежение с взаимни обвинения за натиск по разследването. Любопитен момент е, че тогава шеф на ГДБОП беше настоящият вътрешен министър Калин Стоянов. Тогавашният говорител на СГП Десислава Петрова обяви, че се води и разследване спрямо Стоянов под надзора на трима наблюдаващи прокурори.

От Бойко Рашков бе поставен и въпроса и защо прокуратурата не е възприела подхода да приеме искането на Колев да стане защитен свидетел. Като вътрешен министър, а после и като депутат Рашков продължаваше да пита докъде е стигнало разследването с твърдения, че прокуратурата го държи на трупчета. Заради негови изказвания в медии Рашков бе призоваван от прокуратурата да дава показания.

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Нямал доверие в прокуратурата, щяла да каже на Борисов