Опитите на прокуратурата да ограничава свободата на словото, противоречат на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека, както и на българското и европейското законодателство, заявяват от Асоциацията на европейските журналисти в България в своя официална позиция по повод течащата процедура за утвърждаване на Иван Гешев като главен прокурор.

Според АЕЖ атаките от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата и Асоциацията на прокурорите към критични към процедурата медии са "опасен опит за налагане на цензура", който застрашава демокрацията в страната.

От организацията припомнят, че в позицията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от вчера се призовава за "добронамерен тон" и " повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор".

Прокурорската колегия на ВСС загрижена от негативната кампания

Прокурорската колегия на ВСС загрижена от негативната кампания

Негодуват от медии, които петнят Гешев, прокурори и следователи пред обществото

От АЕЖ обаче са на мнение, че има дълбоко неразбиране от страна на прокуратурата за ролята на журналистиката и за философията на демократичното устройство на държавата като цяло.

Едно демократично общество е невъзможно, както без разделение на властите, така и без критични медии, които държат отговорни представителите и на трите власти, категорични са те.

Според тях заблуждението на членовете на Прокурорската колегия се дължи на представата, която им е създала изкривената медийна среда в страната. Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт, посочват в позицията си АЕЖ.

Те са убедени, че започването на медийни разследвания във връзка с кадровата политика в прокуратурата е оправдано предвид факта, че важна държавна позиция, като тази на главния прокурор, ще бъде заета без елемент на състезателност.

В Пловдив протестират срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

В Пловдив протестират срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Недоволстващите са се събрали пред Окръжната прокуратура в града

От АЕЖ остро осъждат заплашителните реакции от страна на прокуратурата и призовават членовете на Прокурорската колегия на ВСС да преразгледат решението си за номинация на настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев, както и да гарантират процедура, основана на състезателност.

Асоциацията дори предлага да организира специални обучения за прокурори по медийна грамотност чрез модули, с които участниците да се запознаят с ролята на медиите.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

От "Демократична България" поискаха оставката на Гешев след неговото изказване, че не одобрява разделението на изпълнителната, съдебната и законодателната власт. В същото интервю Гешев заяви: "Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения на който и да е, независимо към кой олигархичен кръг принадлежи, ако има доказателства."

„Правосъдие за всеки“ настоява за промяна в процедурата за избор на главен прокурор

„Правосъдие за всеки“ настоява за промяна в процедурата за избор на главен прокурор

Хиляди извикаха: "Гешев е позор!"

Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор.

Междувременно от Камарата на следователите излязоха с декларация, че подкрепя номинацията на Иван Гешев.

Месец преди да бъде номиниран самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

От "Правосъдие за всеки" също проведоха протест пред Съдебната палата с искане за отмяна на номинацията на Гешев и промяна в процедурата за избор на нов главен прокурор. Хиляди извикаха: "Гешев е позор!" Миналата седмица пред ВСС се проведе протест, организиран от "Демократична България" срещу неговата номинация.

Екимджиев счита избoра на Гешев за предрешен и притеснителен

Екимджиев счита избoра на Гешев за предрешен и притеснителен

Адвокатът е сред подписалите искането ВСС да провери етичните и професионални качества на единствения кандидат