Районната прокуратура в Сливница започна проверка на вота в Божурище.

Това е една от общините в държавата, които все още не са предали своите избирателни списъци и протоколи от 23 октомври.

Проверката е започнала вчера след сигнал, подаден от Земеделския съюз. Води се по повод няколко съмнения, появили се още в изборната неделя.

След преброяването на гласовете в Божурище става ясно, че избирателната активност е необичайно висока за населеното място - над 70%. За хората, живеещи в града, не е тайна, че там има къщи, в които са регистрирани по повече от 50 души.

Вторият повод за искане на проверка от страна на прокуратурата бе направената справка в ГРАО от жител на Божурище, който е бил пряк наблюдател на изборния процес.

Той е забелязал непознато лице да излиза от една от избирателните секции в неделния ден. „В малката община всички се знаем", разказва мъжът. „Но това лице ми направи впечатление. В разговор пред секцията, коментирахме как протича денят и се запознахме, а после разбрах и къде живее."

Воден от собственото си любопитство, божурчанинът проверил в ГРАО, където обаче лицето не фигурирало. От тази справка става ясно, че в избирателните списъци в общината очевидно фигурират имена, които не съществуват в системата на ГРАО.

Има и съмнения за голям брой купени гласове в Божурище.

Според сегашните изборни резултати в общината трябва да има балотаж между настоящия кмет Аспарух Аспарухов и кандидата за кмет от „ГЕРБ" - Станимир Жарков.