Прокуратурата внесе нови доказателства по делото срещу Джейхан Ибрямов, кандидат за депутат от партията на Ахмед Доган "Алианс за права и свободи", предаде БНТ, но националната телевизия не посочва какви са тези нови доказателства.

Днес Апелативният съд в София гледа мярката за неотклонение на Ибрямов - дали окончателно да го остави в ареста или да я промени с по-лека, след като защитата на Ибрямов обжлава наложената му мярка за неотклонение "задържан под стража" от Софийския градски съд. 

Адвокатите на Ибрямов са поискали делото да се гледа на закрити врата, понеже смятат, че сред доказателствата има такива, които са държавна тайна.

Прокуратурата обаче се обяви против и предложи да се закриват само тези части от заседанието, в които се обсъждат доказателства събрани със Софийския районен съд.

Прокурорът по случая Ибрямов: СРС-та са по закон

Прокурорът по случая Ибрямов: СРС-та са по закон

Прокуратурата има данни за купуване на гласове от страна на Ибрямов

Но все пак Апелативният съд реши, че в папките няма основания делото да се гледа на закрито заседание.

Съпругата на Джейхан Ибрямов Биршен Ибрямова се яви в съда като защитник на съпруга си. Също така се появи и председателят на "Алианс за права и свободи" Джевдет Чакъров, заедно с група хора, които подкрепят Ибрямов. 

Съдебният състав се е оттеглил, за да взе решение, предадоха БТА и БНР. 

По време на заседанието защитата на Ибрямов е посочила, че той е задържан незаконно и е отбелязала, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е оставила без разглеждане искането на прокуратурата за разрешаване на задържане, което означава, че го отхвърля. От решението на Назарян става ясно, че се дава разрешение Ибрямов да бъде разследван, но не и задържан.

Пет вида специални разузнавателни средства са използвани срещу Ибрямов две седмици преди да бъде задържан, като това е станало с разрешението на заместник-ръководител на Софийския градски съд, въпреки че Ибрямов е имал имунитет. 

Освен това адвокатите на депутата смятат, че неправомерно е дадено разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства спрямо лице с имунитет. Те поискаха клиентът им да бъде освободен.

От своя страна Ибрямов каза, че вярва в българския съд, като поиска да му бъде променена мярката за неотклонение с по-лека.

Прокуратурата внесе в съда мярката на Джейхан Ибрямов

Прокуратурата внесе в съда мярката на Джейхан Ибрямов

Предстои адвокатите и съдията да се запознаят с материалите по делото

По думите на прокурор Детелин Георгиев показанията на свидетел подчертават достатъчно ясна картина, както и механизма, времето и начина на извършване на престъплението.

Според Георгиев има обосновано предположение за извършване на престъпление от Джейхан Ибрямов, като това се подкрепя от показанията на свидетеля и събраните до момента доказателства.

Детелин Георгиев поиска съда да не изменя мярката за неотклонение на Ибрямов, като каза, че има и данни за други престъпления - срещу политическите права на гражданите, както и за престъпление против личността.

Припомняме, че Джейхан Ибрямов беше задържан за купуване на гласове, като му беше повдигнато обвинение за търговия с влияние, което е тежко по смисъла на закона и наказуемо с лишаване от свобода от 6 години. Той беше заловен при получаването на 100 000 лева в белязани банкноти.

Като кадидат за депутат Ибрямов се ползваше с имунитет, но след задържането му Софийската градска прокуратура поиска сваляне на имунитета му от Централната избирателна комисия и Народното събрание, като по-късно двете институции уважиха искането.

На 5 октомври на Ибрямов му беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Тогава заседанието в Софийския градски съд се проведе на закрити врата.

Джейхан Ибрямов остава в ареста
Обновена

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Мярката му за неотклонение бе гледана при закрити врата