Четири досъдебни производства и 3 преписки за нарушение на избирателните права на гражданите са образувани в Бургаска област. 2 неоснователни жалби са постъпили в Районната избирателна комисия.

В Средец с мярка "подписка" са освободени двама души, за които има данни, че са оказвали и са заплашвали хората да гласуват за определена партия, съобщи БНР.

За изборни нарушения разказват и жители на община Айтос. В айтоското село Карагеоргиево изборите протичат при висока избирателна активност. Една от партиите раздава агитационни материали дори днес - в Деня на вота, твърдят местни жители.

Двойно повече сигнали за нарушения обяви Сотир Цацаров

Двойно повече сигнали за нарушения обяви Сотир Цацаров

Главният прокурор обяви осем обвиняеми лица до тази сутрин и 1 присъда

"В цялото село раздават кафета, за да гласуват хората. Една от партиите има 25 застъпници тука. Това е легално купуване на гласове", разкриват жителите. Запитани дали се оказва натиск върху хората да гласуват, те отговарят утвърдително, че се оказва.

"Има заплахи към хората със саморазправа. Плашат ги с работните им места, че ще бъдат изгонени, ако не гласуват за тази партия", разказват айтозлии.

На граничния пункт Малко Търново е спокойно, няма протестиращи. Един автобус, пътуващ по редовна линия Турция-България, е влязъл в страната ни през последното денонощие, а от сутринта досега през пункта са преминали 15 автомобила.

Председателят на една от секционните комисии в Петрич е неграмотен.

Две жалби са подадени до ранния следобед в Русе и региона. Едната е оставена без уважение, а по другата, от град Сливо поле, РИК се е произнесла.

В Районната избирателна комисия в Разград до момента са подадени 6 жалби, две от които не са потвърдени, а по-другите проверките все още не са приключили. Сигналите са свързани най-вече с неправомерна агитация. Половината от тях са за подобни нарушения в едно от най-големите села в региона - Ясеновец.

"На който казват, там ще хвърлим. Не знам коя партия е, аз не знам нито партия, нито нищо", каза възрастна жена от селото.

Разговорът с жената спира, когато се приближава младеж от група мъже, стоящи пред близката секция. Той не пожелава да говори. Групичката е доминирана от застъпници на една политическа сила. Един от тях посочва как протича вотът: "Много точно, много чисто. Това е голямо село", разказва застъпникът.

Председателят на РИК в Перник Надя Боянова, съобщи, че към момента на територията на област Перник няма констатирани нарушения, свързани с провеждането на изборния ден. По обяд бяха получени сигнали за политическа агитация, но беше установено, че те са неоснователни, обясни тя.

Сигналът от село Рударци за разпространението на агитационни материали, се оказа недействителен. Екип на Районната избирателна комисия установи, че на въпросната спирка не е имало никакви разлепени плакати.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов каза, че вече има сигнали в прокуратурата за купуване на гласове. Те са основно от селата.

Жители на едно пазарджишко село обясняват, че гласовете се продават различно, но под 30 лева не падат. "30, някои 25. Всичко се урежда със списъци, всичко се урежда и се знае колко гласа ще вземе и какво ще стане", разказват жителите.

Очаква се търговията с гласове да се увеличи след 17.00 часа, според междинните паралелни резултати. От високопланинските села съобщават, че служители на кметствата помагат в придвижването на гласоподаватели до избирателните секции.

Единайсет са сигналите за нарушения в изборния ден в 27-ми Старозагорски избирателен район. Последният е за недопускането в тъмната стая на придружител за 94 годишна жена с нарушено зрение.