Генерал от резерва Валентин Цанков, обвинен в шпионаж, остава под домашен арест. Това решиха магистратите от Специализирания наказателен съд. Мярката за неотклонение "домашен арест" не бе обжалвана от него и защитата му в законоустановения срок, информираха от Спецсъда.

На 02 март 2022 г. висшият военен от резерва бе задържан и привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 03 март 2022 г., в закрито съдебно заседание, съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпление. Тогава съдът определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние.

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на Република България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия - съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.

На 2 март 2022 г. МВнР обяви двама дипломати за персона нон грата и им даде срок от 48 часа да напуснат страната. Връчването на нотата последва започналото разследване по обвинение в шпионаж спрямо бригаден генерал Валентин Цанков.

В отговор Русия оцени изгонването на дипломатите от София като явна провокация.

Припомняме, на 18 март миналата година у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Преди това - на 23 септември 2019 г., България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.