Окръжният съд в Шумен остави в ареста единия от машинистите на дерайлиралия в Хитрино влак, съобщава БНР.

Магистратите постановиха най-тежката мярка за неотклонение за 40-годишния Димитър Михнев. Той е бил главен машинист и е карал влака. 

Пред съда Михнев заяви, че съжалява за случилото се и че нямал намерение да се укрива.

64-годишният помощник-машинист Радослав Петков излиза на свобода. Съдът реши, че той не е извършил престъплението, в което е обвинен, тъй като не можел да извърши действия по управление на влака. Мотивите на магистратите са, че в момента на инцидента той е бил помощник-машинист и задълженията му са били да помага на главния машинист. Той не можел да влияе пряко върху скоростта на влака.

Прокурор Маргарита Георгиева ще преценява дали да протестира решението.

Защитата на Петков твърди, че той се е върнал след взрива, за да активира спирачките на вагоните. Освен това слагал камъни пред колелета, за да не допусне негорящите вагони да навлязат при горящите. Радослав Петков има над 20 години опит. 11 от тях е бил машинист-инструктор.

Михнев пък е с 16 години стаж като машинист.

Припомняме, че Окръжната прокуратура в Шумен поиска "задържане под стража" за Димитър Михнев и Радослав Петков. Те са двамата машинисти, управлявали първия локомотив на влаковата композиция.

Влакът се е движил с двойно по-висока скорост в Хитрино
Обновена

Влакът се е движил с двойно по-висока скорост в Хитрино

78 км/ч е била скоростта му при ограничение от 40 км/ч

Михнев и Петков са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за трагичния инцидент от 10 декември. Те са обвинени, че при управление на влака по непредпазливост са причинили смъртта на повече от един човек и телесна повреда на други.

При инцидента в Хитрино загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Частично или напълно разрушени са над 50 къщи и сгради в селото.

Седем станаха жертвите на взрива в Хитрино, всички хора са евакуирани
Обновена

Седем станаха жертвите на взрива в Хитрино, всички хора са евакуирани

Продължава издирването на хора под руините

Прокуратурата установи, че влакът е навлязъл в Хитрино с двойно по-висока скорост от разрешеното - 78 км в час, вместо 40 км/час. Машинистът не взел предвид и светлинната сигнализация.

От 5 до 15 години затвор предвижда законът за това престъпление.

20 тома доказателствен материал, технически експертизи и свидетелски показания са събрани до момента.

БТА допълва, че прокурор Маргарита Георгиева смята, че има опасност Димитър Михнев да се укрие или да извърши друго престъпление.

Защитата на машиниста изтъкна, че невинаги превишената скорост е причина за транспортно произшествие. Адвокатите изтъкнаха справка от ДАНС, в която е посочено, че на железния път имало незаключена стрелка. Те настояха съдът да не уважи искането за задържане под стража.