Апелативният съд в София връща на прокуратурата делото за катастрофата с автобус край Своге, съобщава БНТ.

САС отмени решението на Софийския окръжен съд от разпоредително заседание по делото за тежкия пътен инцидент.

Припомняме, на 22 април тази година Софийският окръжен съд остави без уважение искането на защитниците на шестимата подсъдими по делото да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняване на съществени процесуални нарушения довели до ограничаване на техните права и тези на пострадалите.

С решението на САС обаче се постановява делото да се върне на държавното обвинение за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения съобразно мотивите на определението на апелативния съд.

Делото за катастрофата край Своге тръгва по същество

Делото за катастрофата край Своге тръгва по същество

Съдът насрочи заседанието за 18 май

Припомняме, жестоката катастрофа стана на 25 август 2018 г. и при нея загинаха 20 души.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

Властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Катастрофата и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Само ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

Повдигат обвинения на шестима за тежката катастрофа край Своге

Повдигат обвинения на шестима за тежката катастрофа край Своге

При инцидента загинаха 20 души