Борислав Сарафов, ръководителят на Националната следствена служба (НСлС), изпрати отворено писмо до Комисията по конституционни и правни въпроси към 47-о НС. Поводът - готвените реформи в съдебната власт.

Сарафов подчерта, че дефинирането на целите, смисъла и резултатите от промените в законодателството е първата необходима стъпка за гарантирането на желания позитивен резултат. Той допълни, че това се отнася както за цялостния дължим на обществото подход към проблемите, така и за тези, които са относими към статута и правомощията на следователите в наказателния процес.

Обществото отдава важно значение на необходимостта от съдебна реформа. Юристи и следователи непрекъснато се сблъскват с проблеми в наказателното правоприлагане, чието решаване може да се осъществи чрез промени в Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс. Това би довело до по-качествено и ефективно правосъдие.

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Премиерът с ясен критерий за новия шеф на КПКОНПИ - да има един аршин към всички

Борислав Сарафов отправя апел следователите да получат достъп до обществения дебат, като те бъдат включени в работни групи, в които ще се обсъждат готвените промени. Ръководителят на НСлС вярва, че следователите ще имат принос за формулиране на устройствените и процесуалните норми.

"Надявам се законодателните предложения да не бъдат изготвяни "на тъмно" от анонимни групи, без да станат достояние на магистратската общност, сподели Сарафов.

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Най-добрият начин за решаване на проблема е изменение в Конституцията

Припомняме, че едно от декларираните намерения на четворна коалиция - ПП, БСП, ИТН и ДБ - е да направи реформа в съдебната система, като декларираните намерения включват промяна в КПКОНПИ, смяна на главния прокурор, реформа във ВСС и други. Миналата седмица шефът на Антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров заяви своята оставка, считано от 1 март.

Йорданова: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор

Йорданова: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор

У нас липсвал механизъм за разследване и търсене на отговорност от обвинител №1

Предишните два парламента успяха да върнат Бюрото за защита отново към Министерство на правосъдието и гласуваха, но само на първо четене законопроекта за закриване на спецсъдилищата. За по-дълбока реформа обаче и този парламент ще трябва да търси конституционно мнозинство, каквото няма.

Всички изявления и намерения от страна на политическите партии за реформи от прокуратурата се посрещат с париране като намеса и преминаване на границите за независимост на властите. Неведнъж от държавното обвинение се изпращали сигнали и в европейските институции, в които се предупреждава за това.

Прокуратурата се възмути от намеренията на коалицията

Прокуратурата се възмути от намеренията на коалицията

Пряка намеса, нарушаване на разделението на властите и отклоняване на общественото внимание