"Ще отговоря само на една неистина, а именно, че Прокуратура блокира работата на Бюрото, защото с указание или, както бе казано от телевизионния екран, със заповед на главния прокурор е забранен достъпа на Бюрото до веществените доказателства и средства. Изключително съм радостен, че днес г-н Рашков се поправи и каза, че е указание."

Това заяви главния прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването на Бойко Рашков в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и комисията за контрол на службите по повод изказване на Бойко Рашков, че имало заповед от главния прокурор, която блокирала работата на Бюрото за контрол на СРС.

Той припомни кое е наложило създаването на такова указание.

Цацаров заяви, че през 2015 г Бойко Рашков е заявил че Бюрото разполага с методика за извършване на проверка и затова той е изпратил писмо, с което иска методиката на Бюрото да му бъде изпратена. После още няколко пъти с писма е изисквана, но не е изпратена. Получава се отговор, че методиката се актуализира, и след искане да бъде изпратена и не актуализирана, пак не е изпратена.

Нищо конкретно отново в думите на Бойко Рашков пред депутати

Нищо конкретно отново в думите на Бойко Рашков пред депутати

Рашков заяви, че председател на правна комисия е недопустимо да му размахва пръст и да му казва, че му остава още една година

Методиката е необходима с цел съобразяване на работата на прокурорите с изискванията на Бюрото, уточни Цацаров. До този момент никой не е видял тази методика и затова се налага да се одобри указанието. То действа от ноември 2015 г., като е изпратено на Рашков след поискването му.

От януари 2016 до настоящия момент са извършени 192 проверки. "Нито веднъж не стана дума, че това указание пречи на членовете на Бюрото", припомни главния прокурор.

С указанието се дава достъп до всички регистри и документи. За проверка от Бюрото на доказателства от СРС трябва да се произнесе наблюдаващият прокурор. Достъпът до доказателствени средства е заради НПК. Цацаров отново подчерта, че да се твърди, че той е забранил достъпа до доказателствени средства, е неистина.

"Моля да не се живее със самочувствието, че на сигналите на председателя на Бюрото трябва да реагира главният прокурор, просто защото законът не е такъв", заяви Цацаров. На сигналите не е отговорено от главния прокурор, но е отговорено от компетентната прокуратура.

По думите му от телевизионния екран е направена спекулата, че едва ли не веществени доказателства на разговор на лидер на парламентарна партия са изтекли в интернет издание и източник е Прокуратурата. Това са декласифицирани материали и изпратени в НС в една анкетна парламентарна комисия и са явни. Цацаров призова да се работи с фактите.

Рашков от своя страна отговори, че се получавало следното - искането на заявителя е секретен документ, според указанието на Цацаров те могат да се запознаят със секретния документ, а вещественото доказателствено средство след август 2013 е явен документ, но членовете на Бюрото не могат да го видят според указанието.

Рашков уточни, че само като се видят доказателствените средства, от Бюрото могат да видят какъв е бил редът на прилагането на СРС, кога е поискано, как е приложено, колко време. В указанието ставало дума и за други материали, по думите на Рашков, не само доказателствени.

Цацаров иска ново изслушване пред депутати на Бойко Рашков и колегите му

Цацаров иска ново изслушване пред депутати на Бойко Рашков и колегите му

На открито за медиите заседание на ресорните комисии

Припомняме, главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо с искане да се свика нарочно заседание на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства във връзка с изявленията на шефа на Бюрото за контрол Бойко Рашков. Става въпрос за изявленията му за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС, допуснати от органите на прокуратурата и ДАНС.

Припомняме, миналата седмица шефът на Бюрото по контрол Бойко Рашков отправи тежки обвинения към прокуратурата в ефира на Нова телевизия, включително и за теч на информация към медии. По думите на Рашков проблем е и че самата прокуратурата възпрепятства работата на Бюрото за контрол, което не може да си изпълнява задълженията.

Обвинения Бойко Рашков отправи директно към главния прокурор Сотир Цацаров.

Това би било третото изслушване на Бойко Рашков в Народното събрание, след като преди две седмици той се изказа пред депутатите в пленарна зала.

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Не се подслушват журналисти, няма масово подслушване на политици, магистрати

Първото му изслушване пред депутатите бе пред комисията за контрол върху спецслужбите, което стана повод социалистите да поискат Рашков да представи доклада на Бюрото за прилагането на СРС в пленарна зала, където се разгоряха горещи спорове.