"Бюрото се отчита три пъти за един месец, от една страна е добре, от друга е странно, че след приемане на отчета на Бюрото пак се прави. Обявих, че имаме проблеми, които искат да ги разгледаме в Комисията. Казахте, че няма време и ще стане след 15 януари." Това заяви Бойко Рашков - председател на Бюрото за контрол на СРС и членовете на Бюрото в Комисията по вътрешна сигурност и Комисията за контрол на службите по време на изслушване.

За главния прокурор не важи, като че ли датата 15 януари и днес пак сме на отчитане, отбеляза той. Рашков се оплака, че поканите са пристигнали вечерта преди изслушването и попита каква е целта.

Председателят на Комисията за контрол на службите Димитър Лазаров отговори, че това не е изслушване за 3-ти път на Бюрото. Прави се защото е имало твърденията в медиите за незаконно подслушване на политици и журналисти и срещата е да се изясни имало ли е масово незаконно подслушване на политици и граждани.

Социалистите искат да чуят Бойко Рашков за СРС-та в пленарна зала

Социалистите искат да чуят Бойко Рашков за СРС-та в пленарна зала

Червените са притеснени как се прилагат СРС-та у нас

Цветан Цветанов отбеляза, че заседанието е можело днес да не се проведе, ако е имало повече разум, опозицията е внесла топката за Доклада, когато председателят на Комисията за контрол над службите е бил зад граница. За това е останало впечатлението за нещо скрито. Трябвало е да се изслуша днес в пленарна зала.

Има ли твърдения за тежки нарушения при прилагане на СРС на политици и журналисти и от кого са направени, попита Красимир Янков от БСП.

Рашков заяви, че не знае кой е направил внушения и за какво. Кой е използвал израза масово подслушване, попита той. По думите му това било редакторски анонс и нямало връзка с неговото изказване. Той бил обяснил, че след 2015 г са успели да редуцират процедурите за прилагане на СРС.

Цацаров опровергава неистините на шефа на Бюрото за контрол на СРС

Цацаров опровергава неистините на шефа на Бюрото за контрол на СРС

Моля да не се живее със самочувствието, че на сигналите на председателя на Бюрото трябва да реагира главният прокурор, заяви Цацаров

Рашков уточни, че не е очаквал, че е възможно в пленарна зала, след като двата доклада досега на Бюрото са прочетени за 40-45 минути, да се обърне внимание върху проблемите на Бюрото, и е полезно за депутатите да представи проблемите, на които са се натъкнали.

Рашков уточни, че обърнал внимание на тематика, която другаде не е можело да бъде разяснявана. Той подчерта, че да се обвини гост в НС, че политиканства, когато излага факти, било неразбиране на материята и нежелание за разбиране за какво става дума. Рашков заяви, че председател на правна комисия е недопустимо да му размахва пръст и да му казва, че му остава още една година.

Цацаров „за“ единен регистър за СРС

Цацаров „за“ единен регистър за СРС

Има забрана по НПК от Бюрото за СРС да четат материалите от разследванията

За членовете на Бюрото, когато със СРС са ограничавани правата, можем да го квалифицираме като нарушение на закона и това е максималното нарушение, което може да констатираме, поясни Рашков. За 5 български граждани са приложени СРС неправомерно през 2016 г. е посочено в доклада.

Рашков поясни, че е изпратил писмо до главния прокурор във връзка с магистрат, при който двукратно е прилагано СРС и едното от исканията не е подписано от наблюдаващ прокурор, а от друг. Рашков извади данни, според които СРС са искани и прилагани по време на всички правителства и заяви, че няма политически подтекст в действията му.

По думите му 164 нарушения имало само в писмо, изпратено на главния прокурор. В над 10% от случаите е нарушаван законът. 30% са некачествените искания от съдиите. През 2016 отказите по искания на ДАНС са 192, в 40,3% са липсвали престъпления. Надвишаване на срока има в 11,7% от случаите. Некачествени искания от МВР- липса на данни за ОПГ- 25% през 2016 г

Цветанов заяви, че не е чул нищо конкретно от Рашков. Целта на заседанието е да се запознае обществеността какво ще се направи, за да станат нещата по- прозрачни.

Бойко Рашков: Има неправомерно подслушвани политици

Бойко Рашков: Има неправомерно подслушвани политици

Той ще търси премиерът, президентът и НС за проблема

"Да, част от исканията не отговарят на изискванията, но затова има съдебен контрол", заяви Димитър Лазаров по повод изнесените данни от Рашков.

Рашков заяви, че не може да командва, по думите му, телевизиите как да си направят редакторския анонс. Не става дума за хиляди нарушения, както пишели медиите, уточни Рашков.

Припомняме, главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо с искане да се свика нарочно заседание на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства във връзка с изявленията на шефа на Бюрото за контрол Бойко Рашков. Става въпрос за изявленията му за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС, допуснати от органите на прокуратурата и ДАНС.

Цацаров иска ново изслушване пред депутати на Бойко Рашков и колегите му

Цацаров иска ново изслушване пред депутати на Бойко Рашков и колегите му

На открито за медиите заседание на ресорните комисии

Припомняме, миналата седмица шефът на Бюрото по контрол Бойко Рашков отправи тежки обвинения към прокуратурата в ефира на Нова телевизия, включително и за теч на информация към медии. По думите на Рашков проблем е и че самата прокуратурата възпрепятства работата на Бюрото за контрол, което не може да си изпълнява задълженията.

Обвинения Бойко Рашков отправи директно към главния прокурор Сотир Цацаров.

Това би било третото изслушване на Бойко Рашков в Народното събрание, след като преди две седмици той се изказа пред депутатите в пленарна зала.

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Не се подслушват журналисти, няма масово подслушване на политици, магистрати

Първото му изслушване пред депутатите бе пред комисията за контрол върху спецслужбите, което стана повод социалистите да поискат Рашков да представи доклада на Бюрото за прилагането на СРС в пленарна зала, където се разгоряха горещи спорове.