Върховният касационен съд отмени въззивните присъди на депутатът от ДПС Александър Методиев - Бат Сали.

Със свое решение ВКС оправда Методиев по обвинението, че през месец май 2016 г. в Костенец противозаконно пречил на органи на властта - полицаи от автопатрул, да изпълнят задълженията си. Върховните съдии обаче се съгласяват с присъдата на Бат Сали за хулиганство.

Шест месеца условно и 3000 лв. глоба за Бат Сали
Обновена

Шест месеца условно и 3000 лв. глоба за Бат Сали

Съдът призна депутата за виновен по делото за хулиганство

Той бе осъден от Софийския градски съд на 6 месеца затвор, което беше потвърдено на втора инстанция от Софийски апелативен съд. ВКС отменя присъдата на САС в частта, в която Методиев е осъден да изтърпи наказание 6 месеца "лишаване от свобода", отложено за изпитателен срок от 3 години, към което е присъединено наказанието "обществено порицание".

ВКС му налага административно наказание "глоба" в размер на 3 000 лв. и оставя в сила присъдата на САС в останалите й части и решение на съда е окончателно.

Делото във ВКС беше образувано по обжалване от страна на защитниците на Методиев. Тричленният състав на ВКС приема касационната жалба за частично основателна.

Фалстарт на делото срещу бат Сали

Фалстарт на делото срещу бат Сали

Александър Методиев е постъпил в болница, а държи да присъства

Според върховните съдии САС не е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, свързани със събирането, проверката или оценката на доказателствените материали, но действията на Методиев не са възпрепятствали служебната дейност на органите на реда.

Припомняме, че Методиев бе образувано досъдебно производство за неспазване на полицейско разпореждане. Депутатът от ДПС се отказа от имунитета си. Той размахвал депутатската си карта и парадирал със заеманата от него позиция на народен представител. Заплашил полицаите, че ще ги уволни. Според прокуратурата депутатът е действал грубо, арогантно и унизително към служителите на реда. Демонстрирал е неуважение към полицаите.

Главният прокурор Сотир Цацаров бе възмутен от морала на народния представител. Според него поведението на Александър Методиев говори за съзнание на пълна безнаказаност - да се парадира със служебни карти. Цацаров бе категоричен, че законът е за всички.

Александър Методиев – Бат Сали се отказа от имунитета си

Александър Методиев – Бат Сали се отказа от имунитета си

Подал е заявление в деловодството на парламента

Прокуратурата твърди, че въпреки че видял сигнала за спиране на стоп палкаобвиняемият Методиев не спрял, а продължил пътя си с автомобила. При проверка на спрения автобус със спортисти от притежавания от Методиев футболен клуб "Спартак" на 1-ви май миналата година, Методиев заплашвал полицейските служители с уволнение, демонстрирайки карта за народен представител.

Пред съда Методиев заяви, че единственото, за което съжалява е, че е повишил тон при проверката на полицейския патрул в Костенец. Той обясни ситуацията като инцидент, с който се цели да бъде очернен.

Цацаров поиска имунитета на Александър Методиев - Бат Сали
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Александър Методиев - Бат Сали

Заради хулиганство и възпрепятстване на работата на полицаи