Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) измени въззивното решение на Апелативен съд - Варна и върна за ново разглеждане делото за срутения хотел "Вероника", съобщават от пресцентъра на ВКС. Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по протест и жалби на подсъдимите Пламен Н. и Георги Г., както и на частните обвинители и граждански ищци. Касационното производство е второ поред.

С първоинстанционната присъда Пламен Н. е признат за виновен в това, че като координатор по здравословни и безопасни условия на труд, в условията на независимо съпричиняване с Георги Г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, причинил смъртта на четири лица, като му е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 г. с 5 г. изпитателен срок. Георги Г. е признат за виновен за това, че като управител на "Дигинг" ЕООД, при независимо съпричиняване с Пламен Н., причинил смъртта на повече от едно лице и е осъден на 3 г. "лишаване от свобода".

Осъдени са солидарно да заплатят на гражданските ищци обезщетения за причинени неимуществени вреди. Признати за невиновни и оправдани изцяло са останалите подсъдими.

С въззивната присъда частично е отменена първоинстанционната, като Валентин П. и Виолета Д. са признати за виновни в това, че поради немарливо изпълнение на строително надзорна дейност причинили смъртта на четири лица и са осъдени на 3 г. "лишаване от свобода" с 3 г. изпитателен срок. Признат е за виновен и Мехнур М. за това, че поради немарливо изпълнение на дейността на технически ръководител причинил смъртта на четири лица, като е осъден на 1 г. и 6 м. "лишаване от свобода" с 3 г. изпитателен срок.

За виновен е признат и Валентин Т. за това, че поради немарливо изпълнение на дейностите на координатор по здравословни и безопасни условия на труд причинил смъртта на четири лица. Наложено му е наказание от 2 г. "лишаване от свобода", отложено с 3 г. изпитателен срок. Присъдата е изменена в гражданско-осъдителната част, подсъдимите са осъдени солидарно да заплатят на гражданските ищци по 100 000 лв. обезщетение. Потвърдена е присъдата в частта, с която е оправдан Йовко Р.

Въззивното решение следва да се измени в частта по отношение на гражданските ищци, предвид занижения размер на присъденото обезщетение за неимуществени вреди, който не отговаря на критериите за справедливост съгласно чл. 52 от ЗЗД, се казва в решението на ВКС. Според съдебния състав претърпените от гражданските ищци болки и страдания от загубата на 27-годишния им син, с когото са поддържали изключително близки отношения, а след смъртта му са осиновили и трите му деца, са изключително тежки, поради което за справедливото им възмездяване следва да се присъди обезщетение в размер на по 150 000 лв. за всеки един от тях.

Припомняме, че четирима души загинаха при срутването на хотел "Вероника" през 2015 година. Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -"Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД.

Варненският апелативен съд призна за виновни шестима души, обвинени за инцидента. През 2020 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Апелативен съд - Варна от 2019 година и върна делото за ново разглеждане.

Върнаха за ново гледане делото за срутването на хотел "Вероника"

Върнаха за ново гледане делото за срутването на хотел "Вероника"

При инцидента загинаха четирима работници