Иван Тодоров ще бъде привлечен към наказателна отговорност за кибертероризъм, а мярката за неотклонение ще се прецени на момента. Това обясни новият ръководител на Спецпрокуратурата Димитър Петров. Така, ако Тодоров пристигне у нас сам и се предаде на властите, не е ясно дали ще бъде арестуван.

Припомняме, че собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров е от миналата седмица в чужбина - както бе обявено на планирано предварително бизнес пътуване. Самият Тодоров обясни пред медии, че има намерение да се върне в страната утре и че намира обвиненията за абсурдни и смехотворни.

Двама от неговата фирма вече са с повдигнати обвинения за тероризъм - "хакерът" Кристиян Бойков, и изпълнителният директор Янков.

Към момента служители на ГДБОП са ангажирани само в помощта по изготвянето на експертизи за изтичането на данни от НАП, стана ясно от думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той посочи, че след разкриптирането на единия от компютрите има много факти и доказателства, които ще подпомогнат досъдебното производство. Все още не са разкриптирани обаче всички компютри. Целта на експертизите е доказване на хакерското престъпление.

Експерти очакват активизиране на Ало измамниците заради теча на данни от НАП

Експерти очакват активизиране на Ало измамниците заради теча на данни от НАП

Няма риск да се окажем с кредит заради теча на лични данни

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. Малко преди изказването на президента от прокуратурата съобщиха, че задържаният е освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства.

Междувременно от НАП съобщиха, че засекли теч на информация още през юни.

На следващия ден - 16 юли обявиха, че вътрешен човек помагал за хакерската атака.

На 21 юли на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място.Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

НАП съветва какво да правим - без паника

НАП съветва какво да правим - без паника

Можем да сменим паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в Бъгария има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.

ГДБОП влезе във фирма, в която работи обвиненият за хакерската атака. В ареста е търговския директор на "Тад груп" Георги Янков, задържан с операцията на ГДБОП във фирмата. Другият директор Иван Тодоров е в Канада на планирано пътуване още преди година.

25% от българите не са с хакнати данни

25% от българите не са с хакнати данни

Приложението на НАП работи само с български оператори

От прокуратурата заявиха, че нямат съмнение, че Кристиян Бойков е отговорен за атаката срещу НАП.

На 24 юли с обвинение за тероризъм се сдоби и работодателят на Кристиян - търговският директор на фирмата Георги Янков. Той е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил определеният от властта като "бял хакер" Кристиян Бойков да извърши престъплението с да създаде смут и страх в населението.

Взета му е мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 20 000 лв. Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на "Тад груп" ЕООД Иван Тодоров.

Проверяват и всички бивши служители на "Тад груп"

Проверяват и всички бивши служители на "Тад груп"

Гешев не го интересуват протести и политически събития, а прави неща, които други само обещават