Три дни преди Коледа галерия “Българи” открива поредната си изложба - “Непознатият Светлин”.

В експозицията са подредени над 30 непоказвани досега рисунки, графики и акварели на един от най–ярките представители на българското изкуство днес Светлин Русев.

Изложбата е част от проекта на галерията да представи поредица от изложби на поколението направило стремителен пробив през 60-те години и в този контекст показаните творби на Русев са от периода 1959/76 година.

Защо “Непознатият Светлин”?
Защото дори началните години на поколението на “сърдитите млади хора” да не е толкова непознато, то поне не е достатъчно оценено и ситуирано във времето със приноса, който то имаше за оформянето на разноликия облик на българското изкуство в следващите години, казва в своето представяне на експозицията Аксиния Джурова.

По думите й изложбата разкрива художника като един от най-големите майстори на психологизирания портрет и Акта у нас, изработил своя собствен стил още в най–ранните десетилетия на творческия си път.

Защото времето е показало, че това поколение успешно е работило за запазване на европейската хуманност дори, когато тя се крепи единствено на сковаващата самотност.