ХирошимаВ деня на 58-мата годишнина от първия в историята на света ядрен удар – този срещу Хирошима, кметът на японския град разкритикува стремежa на много страни да притежават атомно оръжие.

Страхуваме се, че облаците в небето всеки момент могат да се превърнат в атомни гъби, каза Тадаоши Акиба. Той присъства на церемонията в памет на жертвите на бомбата над Хирошима, която премина под лозунга “Да освободим света от ядрено оръжие в ХХІ век”.

В 8.15 часа местно време камбанен звън извести началото на атаката срещу града – на 6 август 1945 година. По време на възпоменанието, в което сред 40-те хиляди присъстващи, беше и японският премиер Джуинчиро Куидзуми, по традиция в небето бяха пуснати хиляди бели гълъби.

В подножието на паметника на жертвите на ядрения взрив преди 58 години бе поставен списък с имената на 5050 души, починали през изминалата година от болести, свързани с последствията от бомбардировката. Общият брой на жертвите възлиза на 231 920 души, като 140 000 от тях са загинали при взрива или в първите 6 месеца след него. ЯпонияАкиба нарече ядреното оръжие “въплъщение на злото, безчовечно и, според международното право - незаконно”. Той предупреди, че договорът за неразпространение на ядрено оръжие е на “границата на провала”, тъй като САЩ се кланят на атомните оръжия като на Бог.

Кметът покани в Хирошима президентът на САЩ Джордж Буш и лидерите на другите ядрени държави, за да се убедят в недопустимостта на използването на атомната енергия за военни цели.

Преди седмица Северна Корея се съгласи на шестстранни преговори, в които ще участват двете Кореи, САЩ, Япония, Китай и Русия, за да се опитат да разрешат конфликта около ядрената програма на Пхенян, припомня електронното издание NEWSru.