Безпрецедентната операция по „удавяне" на авариралите реактори на японската АЕЦ „Фукушима" на този етап е успешна, съобщи newsru.com. От 27 април компанията-оператор ТЕПКО започна да изпълва с вода помещенията в близост до активната зона на Първи блок.

Според първите резултати, това е довело до охлаждане на металното „сърце" на реактора от 132 на 107 градуса, при норма от 100. Към момента ТЕПКО изграждат „водния саркофаг" с между 6 и 10 тона вода в час, като една от добрите новини е, че нивото на водата в по-ниските и вече наводнени помещения не се е повишила. Работата „контролират" два американски робота.

Въпреки всичко, методът за трайно охлаждане на реактора има и един сериозен проблем - вътрешното налягане намалява и има опасност от натрупване на водород вътре в сградата. Подобни натрупвания доведоха до разрушителни експлозии в началото на ядрената криза. Поради тази причина специалистите все още се въздържат да увеличат дебита на изпомпваната вода.

От ТЕПКО са на мнение, че „работата върви нормално и положението се подобрява", въпреки опасността от взрив. Ако в близките дни не се появят сериозни проблеми в Първи блок на АЕЦ „Фукушима", методът ще бъде използван и в реактори 2 и 3. Очаква се в рамките на следващите 6-9 месеца нивото на водата в тях да достигне около 19 метра, при което активните им зони ще са изцяло под вода.

В близост до централата все още живеят и 45 местни жители. Те категорично отказват да напуснат домовете си и периодично им се доставят храна, вода и лекарства. Властите разрешават и на част от евакуираните да посещават домовете си. Превозва ги специален автобус, като се разрешава на само един от членовете на дадено семейство да влиза в забранената зона.

Междувременно японските власти започнаха операция за спасяването на... кучетата и котките в 20-километровата отцепена зона около пострадалата от земетресение и цунами централа.

Голям брой домашни любимци са били изоставени от собствениците си при евакуацията, а достъпът на граждани във „Фукушима" е силно ограничен. Екип ветеринари е бил изпратен в опразнените населени места и е открил няколко котки и кучета. При направените замервания било установено, че те не са получили опасно облъчване и след дезактивация са били върнати на стопаните си.

Според местни жители, в района около АЕЦ „Фукушима" преди инцидента е имало 3 000 крави, 600 000 кокошки и 30 000 прасета, но много от тях вероятно са умрели от глад.