Европейската комисия (ЕК) ще осигури допълнителна хуманитарна помощ за засегнатите от кризата в Сирия хора.

Помощта е в размер на 30 млн. евро, с което общата стойност на предоставената от ЕК помощ ще надхвърли 126 млн. евро.

Тя ще бъде насочена към около 2 милиона души в Сирия и към значителен брой от над 474-те хиляди сирийци, избягали от страната, предимно в Йордания и Ливан.

Парите ще бъдат използвани за осигуряване на медицинска помощ за ранените и други нуждаещи се от спешно лечение, подслон, храна, вода, хигиенни условия и стоки за бита.

С настъпването на зимата и интензивните сражения в цялата страна хуманитарната ситуация в Сирия се утежнява ежедневно. Страдащите цивилни напускат домовете си и се борят с влошаващата се криза - над 1,2 милиона души са разселени в самата Сирия и почти половин милион в Ливан, Йордания, Турция и Ирак. Това изключително тежко положение изисква от Европа нов жест на солидарност със сирийския народ и неговите домакини, докато се намери жизнеспособно политическо решение на този ужасен конфликт", каза комисарят по въпросите на хуманитарната помощ, гражданската защита и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

С днешното увеличение хуманитарната помощ от ЕК и страните от Европейския съюз възлиза на над 310 млн. евро - повече от половината от цялата международна хуманитарна помощ във връзка с кризата.

Помощта ще бъде предоставена чрез хуманитарните партньори на Комисията, сред които са агенции на ООН, Червеният кръст/Червеният полумесец и международни неправителствени организации.

Преди отпускането на тези нови средства Европейската комисия вече задели 90 млн. евро за хуманитарна помощ за Сирия и съседните държави плюс 6 млн. евро за иракските бежанци в Сирия. В рамките на други инструменти за финансиране на Европейския съюз бяха мобилизирани 85 млн. евро.

На този етап 45 % от хуманитарната помощ от ЕС е насочена към Сирия, а останалата е разпределена между Турция, Йордания, Ливан и Ирак.

Много от страните от Европейския съюз (Австрия, Белгия, България, Дания, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Испания, Литва, Люксембург, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чешката република, Швеция) също отпуснаха хуманитарна помощ на обща стойност над 184 млн. евро.

Осем страни от ЕС и Норвегия също така предоставиха помощ чрез Механизма за гражданска защита на Съюза след призива, отправен от Центъра за наблюдение и информация към Комисията, за осигуряване на помощ за сирийските бежанци в Турция и Йордания.

Предполага се, че около 4 милиона души са засегнати от насилието. По оценки на ООН най-малко 1 200 000 души са разселени в рамките на Сирия. В момента в Йордания, Ливан, Турция, Ирак и Северна Африка има над 474 000 бежанци. С всеки изминал ден на насилие тези цифри се увеличават.

Нараства загрижеността за живеещите в Сирия около 87 000 иракски и 500 000 палестински бежанци, сред които се увеличава броят на смъртните случаи.

Поради ескалиращото насилие в страната за хуманитарните работници е все по-трудно и по-опасно да вършат работата си. Продължават нападенията срещу хуманитарни работници. До момента седем доброволци от Сирийския арабски червен полумесец и осем служители на ООН са убити, докато са извършвали хуманитарна дейност. Не спират и нападенията над автомобили на ООН и линейки.

В страната се увеличава необходимостта от спешна помощ, като медицинско и продоволствено подпомагане, осигуряване на подслон и подготовка за зимата. Приоритет са лечението и евакуацията на ранените. Цивилните граждани, опитващи се да избягат от сраженията, се нуждаят от спешна помощ и защита. Освен спешните нужди цивилното население изпитва най-различни видове недостиг, включително нарастващ недостиг на гориво.

Всички страни по конфликта трябва да спазват международното хуманитарно право, за да се защити цивилното население и да се осигури достъп до него, настояват от ЕК.

Нападенията срещу цивилни граждани, включително хуманитарните работници, са нехуманни, незаконни и трябва да спрат. Комисията поддържа ежедневна връзка с хуманитарните си партньори и координира хуманитарните си дейности със страните от ЕС и всички други значими донори.