Японският премиер Наото Кан се отказва от премиерската си заплата, докато не приключи кризата в атомната електроцентрала „Фукушима."

Кан посочи, че ще продължи да получава заплата като член на парламента, но не и заплатата на премиер на Япония и полагащите се премии.

По думите му правителството, наравно с електрическата компания TEPCО, оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима", има вина за катастрофата, тъй като то определя политиката в сферата на енергетиката. Японският премиер заяви, че той лично се явява един от отговорниците за тази политика, заради което се извини на жителите.

Месечната заплата на Наото Кан е в размер на 20 хиляди долара. В същото време обаче той ще продължи да получава заплата като член на парламента, която е около 10 хиляди долара.

Припомняме, от своята заплата се отказа и президентът на ТЕРСО и още няколко от топ мениджърите на компанията.

Аварията в АЕЦ „Фукушима", възникнала след разрушителното земетресение и последвалото го цунами в Япония на 11 март, е най-тежката след Чернобилската катастрофа в Украйна през 1986 година. Тя предизвика изтичане на радиация и доведе до евакуацията на 85 000 жители на района около обекта.