В сила влезе обявената от японските власти забрана за преминаване в радиус от 20 км около авариралата АЕЦ "Фукушима-1". Новото, по-категорично и защитено законово ограничение, беше обявено вчера от премиера на Япония Наото Кан.

Световните агенции припомнят, че почти всички 80 хиляди жители на района около АЕЦ-а бяха евакуирани още на 12 март, ден след катастрофалното земетресение, причинило аварията в централата. Някои от тях започнаха да се завръщат по домовете си, което провокира и по-явната намеса на властите.

Не е ясно колко точно хора продължават да живеят в зоната, обявена за евакуационна, но се предполага, че става въпрос за поне 60 семейства.

Чрез новите ограничения  в района ще се допуска само един човек от семейство и то не за повече от два часа. При излизане от зоната всеки посетител ще бъде подложен на цялостна радиологична проверка.

На нарушителите ще бъдат налагани глоби, съобщава АП. Дръзналите да не се подчинят на новия закон, рискуват да бъдат санкционирани с 100 000 йени (1 200 щатски долара) и арест до 30 дни.

Междувременно стана ясно, че радиоактивните вещества, които изтичат в морето от претърпялата авария централа, са на равнището от 5 хиляди терабекерела - 20 хиляди пъти над годишната норма, разрешена за АЕЦ "Фукушима 1". Данните оповести компанията оператор ТЕПКО, уточнявайки, че това количество радиация е било измерено в 520 тона вода, изтекла от Втори реактор.

По последни данни  жертви на опустошителното земетресение и последвалото цунами в Япония са 14 000 души. Други 13 000 души все още се водят изчезнали.