Японските власти ще унищожат всички животни, намиращи се в 20-километровата зона за евакуация около авариралата централа „Фукушима", съобщава lenta.ru.

Ще бъдат убити всички крави, свине, кокошки и други животни, останали в региона. Генералният секретар на правителството се извини на земеделските стопани и им обеща материална компенсация. Размерът на обезщетенията обаче не беше уточнен.

Според данните в зоната за евакуация са останали около 10 хиляди крави, много от които са изоставени в селскостопанските постройки и вече се умрели от глад. „Нямаме друг избор", заяви Юкио Едано.

Аварията във „Фукушима-1" възникна след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха Япония на 11 март. В резултат на това сериозно засегната бе охладителната система на централата. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

Малко след аварията 20-километровата зона около централата беше евакуирана, а от средата на месец април достъпът до нея беше забранен.

Вследствие на аварията в различни селскостопански продукти в префектурата бяха намерени следи от радиоактивни елементи.