Решението на властите в Япония да повишат нивото на опасност в АЕЦ „Фукушима - 1" до максималната седма степен не означава, че мащабът на аварията е сравним с трагедията в Чернонил, заяви пред журналисти представителят на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) Денис Флори.

Ситуацията във Фукушима кардинално се отличава от това, което стана в Чернобил, уточни Флори, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че нивото на радиация, изпуснато през 1986 многократно превишава от регистрираните нива в Япония след земетресението от 11 март.

Говорител на Световната здравна организация каза също днес в Женева, че рисковете за здравето на хората не са се увеличили с повишаването до седма степен на нивото на бедствието във "Фукушима-1". "Оценката ни за публичното здраве днес е същата като тази от вчера", каза говорителят Грегъри Харти.

Припомняме, че японският премиер Наото Кан заяви, че ситуацията в авариралата АЕЦ „Фукушима-1" постепенно се подобрява, съобщи агенция „Киодо". Министър-председателят беше категоричен, че въпреки това в момента не трябва да се губи време с отбелязване на успехите, тъй като все пак става дума за най-тежкия ядрен инцидент в света за последните 25 години.

Наото Кан посочи, че пострадалите от ядрената криза ще бъдат обезщетени, като компенсациите за тях ще бъдат осигурени както от компанията-оператор ТЕПКО, така и от правителството.