Поредната серия от земетресения с магнитуд около 5.3 по скалата на Рихтер разтърсиха японската префектура Фукушима, съобщава РИА Новости, позовавайки се на американския Геофизичен институт.

Именно тази префектура се оказа най-тежко пострадала след разрушителното земетресение от 11 март и последвалото го цунами.

Първото земетресение с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер е регистрирано в 14.08 часа местно време. Епицентърът му е бил на 116 километра югоизточно от град Иваки и на 176 километра североизточно от столицата Токио. Измерената дълбочина е 17.8 километра.

Второто земетресение със сила 5.2 по скалата на Рихтер е регистрирано в 14.54 часа местно време. Епицентърът на труса се е намирал на 143 югоизточно от град Иваки в префектура Фукушима и е на дълбочина 37.1 километра.

До този момента няма постъпили данни за жертви, ранени или нанесени материални щети. Не се съобщава и за опасност от образуване на цунами.

Повече от 262 вторични труса с магнитуд от над 5 по скалата на Рихтер са регистрирани в източната част на страната за последната седмица, съобщиха японски експерти.