Японските специалисти, които се борят с радиоактивния теч от авариралата АЕЦ „Фукушима" започнаха да оцветяват водата вътре в централата, за да открият откъде след това тя изтича в океана, предаде АП. През почивните дни беше открит пробив в една от стените, през който тя изтича съвсем спокойно.

Течът е основна пречка за разрешаването на ядрената криза - смъртоносната вода не позволява на работниците да пуснат охладителните системи на реакторите и по този начин да ги стабилизират. Според правителствени представители, това може да стане след месеци.

От компанията-оператор „Токио Електрик" съобщиха, че акваторията в близост до повредената от земетресение и цунами АЕЦ ще бъде изолирана със специални заграждения, използвани при нефтени разливи. По този начин те се надяват да ограничат радиоактивното замърсяване на останалата част от океана.

Заради неизправността на охладителната система на реакторите се налага те непрекъснато да бъдат обливани с вода, която в последствие изтича от множество пролуки, образували се след водородните експлозии непосредствено след труса. В търсене на все още неизвестни пробиви, от понеделник работниците започнаха да оцветяват вливаната в реакторите вода, за да проследят пътя й до океана.

Целта на специалистите е да блокират всички течове, да изтеглят цялата силно радиоактивна вода и да активират охладителната система, която при всички реактори вече е свързана с електрическата мрежа. Над 1 000 инженери от производителите на реакторите „Дженеръл Електрик" и „Хитачи" работят денонощно по разрешаването на проблемите в централата.

От „Токио Електрик" обмислят къде ще бъдат складирани облъчените материали, като е възможно да се използва хранилище в района на „Фукушима". Междувременно към Япония тръгна пратка от няколко американски газови турбини, които трябва да компенсират енергийния дефицит от 10 млн. киловата, който азиатската страна очаква през лятото.