С ликвидирането на последствията след аварията на японската централа „Фукушима-1" се зае група инженери в пенсионна възраст, съобщава lenta.ru.

Начело на „Корпуса на опитните ветерани", в който са се записали повече от 200 човека - бивши работници в атомната промишленост, застана бившият инженер от Sumitomo Metal Industries Ясутеру Ямада. По думите му неговата инициатива вече е получила подкрепата на японското правителство, чака одобрението на компанията-оператор на централата - ТЕРСО.

В момента ТЕРСО активно работи за преодоляване на последствията след серията взривове на реакторите във „Фукушима-1." С тази сложна задача са се заели хиляди сътрудници на компанията, като основната цел е възстановяване на системите за охлаждане на реакторите и изпомпването на 105 милиона литра радиоактивна вода, събрала се в станцията. Според експертите изпомпването на водата е необходимо поради съществуването на значителен риск от радиоактивно замърсяване на крайбрежните японски води.

Ясутеру Ямада заяви, че той и неговите петима колеги, заели се със случая, ясно съзнават опасността, която ги грози, тъй като предстои да работят непосредствено в повредените енергоблокове.

Аз съм психически подготвен за смъртта, но аз не съм камикадзе. Ще се постарая максимално да се защитя и да се върна жив, заяви още той.

За обезпечаване безопасността на своите работници пък ТЕРСО планира да закупи допълнителни 500 охлаждащи жилетки, тъй като температурата в авариралата централа остават много високи.

Аварията във „Фукушима-1" възникна след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха Япония на 11 март. В резултат на това сериозно засегната бе охладителната система на централата. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.