Представители на ТЕРСО съобщиха, че в почвата в близост до „Фукушима" е открит плутоний. От компанията отбелязват, че концентрацията на химичното вещество в почвата е различна в различните участъци около авариралата централа. Пробите от почвата, в които е намерен плутоний, са взети за анализ преди седмица.

По-рано днес от „Грийнпийс" призова японското правителство да разшири евакуационната зона около авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1", а като мотив посочи, че е извън сегашната зона, съобщава РИА Новости.

От екоорганизацията съобщиха, че разполагат с потвърдени данни за радиация, достигаща 10 микросиверта на час в село Иитате, на 40 километра северозападно от централата. Според експерти тези нива са достатъчно високи, за да се настоява за евакуация.

Припомняме, властите евакуираха район в радиус от 20 км от централата и посъветваха хората в радиус от 20 до 30 километра да стоят на закрито.

Ясно е, че за хората не е здравословно да останат в Иитате, особено децата и бременните, тъй като това би означавало за 2-3 дни да бъдат облъчени с дозата радиация за цяла година, подчерта Ян ван де Пюте - експерт на „Грийнпийс" по радиационна безопасност.

По думите му рискът се увеличава и като се добави заразяването чрез евентуално поглъщане или вдишване на радиоактивни частици.

Японската агенция за ядрена безопасност отхвърли аргументите на организацията. По време на пресконференция представител на агенцията заяви, че високите равнища, за които екоорганизацията твърди, че са измерени на 40 км от централата, не може да бъдат смятани за достоверни.

Той уточни, че повечето жители на засегнатата област са напуснали и едва ли някой продължава да живее там.