Четирима души загинаха, след като кални свлачища затрупаха домовете им на границата между Италия и Швейцария след полунощ. Друг човек е в неизвестност близо до италианския пристанищен град Генуа след дни на проливни дъждове и наводнения, съобщава „Ройтерс".

Крехката инфраструктура в много части на Италия отново е изложена на риск от силните бури от последните няколко седмици. Лошото планиране и широко разпространеното незаконно строителство значително увеличават заплахата от наводнения.

Проливни дъждове в последния месец предизвикаха хаос в много райони на Италия. Те наводниха улици и причиниха щети за стотици милиони евро. Всичко това се случва три години след като седем души загинаха при тежки наводнения през 2011 година.

Властите съобщават, че 70-годишен мъж и 16-годишно момиче са починали в дома си в Черо ди Лавено, близо до границата с Швейцария. Тя били блокирани от свлачище късно през нощта в събота.

Швейцарските власти съобщават за две жени, които загинали, когато кално свлачище ударило сграда в населено място, намиращо се от швейцарската страна на границата.

44-годишен италианец бил спасен от отломките на сградата и хоспитализиран.

Полицията информира, че продължава да се проверява за други изчезнали граждани.

67-годишен мъж е изчезнал в селище близо до Генуа в северозападния италиански регион Лигурия.

Свлачищата прекъснаха магистралите в района, няколко реки излязоха от коритата си и мътни води заляха улиците на Генуа и близките градове.