Нов доклад показва, че персоналът на поразената от земен трус и цунами японска АЕЦ „Фукушима" е бил толкова зле подготвен, че работниците е трябвало да търсят упътвания и защитно облекло от далечни сгради, а част от използваната за ликвидиране на аварията техника била взета от външни фирми.

АП съобщава, че докладът е дело на компанията-оператор ТЕПКО и е базиран на документи и свидетелства на служители. Той показва хаоса, съпровождащ отчаяната и в крайна сметка загубена битка за спасяването на реакторите, чиито ядра се стопиха. Припомняме, централата остана без охлаждане, което доведе до изтичане на радиоактивни материали и експлозии.

ТЕПКО станаха обект на множество критики за това, че са се забавили с вкарването на морска вода в реакторите и изпускане на радиоактивната пара от тях. Според специалисти, навременното предприемане на тези две мерки е могло да намали значително щетите. Компанията твърди, че цунамито е създало ситуация, която не е имало начин да бъде предвидена. Според доклада седмица преди труса е имало учение за действие при природно бедствие.

От документа става ясно, че след излизането от строя на охлаждането на Първи блок два часа след труса, операторите са започнали да вливат чиста вода през противопожарна помпа, но тя отказала.

Изпратеният на мястото пожарен автомобил не могъл да стигне до сградата на реактора, тъй като цунамито бутнало голям резервоар върху пътя. Камионът доближил реактора часове по-късно, след като била разрушена една от вратите. Вече било твърде късно и ядрото на енергоблока било стопено към този момент.

Други работници се опитвали да освободят парата от активната зона. Те, обаче, трябвало първо да потърсят подробните инструкции за експлоатация, разположени в далечна административна сграда. Докато го търсили, последвали вторични трусове.

За продължаване на работата бил взет компресор от фирма-подизпълнител, както и защитно облекло от склад, разположен на 5 км. от централата. Още време било загубено, докато бъдат подготвени екипи, които да влязат в реактора. Междувременно радиацията се повишила до опасни нива и само една от трите групи работници успяла да влезе.

Чрез дистанционни команди в крайна сметка парата от Първи енергоблок била изпусната, но въпреки това сградата му експлодирала.

Според документи на японското правителство, радиационното замърсяване е два пъти по-голямо от очакваното, като изхвърлените около „Фукушима" радиоактивни материали са около една шеста от тези, отделени при взрива на АЕЦ „Чернобил" през 1986г.

Днес работници монтираха охладителна система във Втори блок с цел предотвратяване на нови експлозии.