Компанията - оператор на АЕЦ „Фукушима-1" - ТЕРСО, започна извозването в специални цистерни на радиоактивната вода от втори енергоблок на авариралата централа, която пострада сериозно след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха Япония на 11 март.

Според изчисленията на специалистите до 26 април ще бъдат извозени до 10 хиляди куб. м. вода с високо съдържание на радиоактивен йод и цезий.

От ТЕРСО се опасяват, че радиоактивната течност се е просмукала през дренажната система и се излива във водите на Тихия океан. Специалистите са открили, че заразената вода се е просмукала на дълбочина до 5 метра под четвърти енергоблок.

Последните измервания показват много високи нива на радиация. Нивото на радиацията в трети реактор е 94-99 % над допустимата норма

Вчера стана ясно, че роботи са направили измервания на радиацията в два от енергоблоковете на авариралата централа.

По-рано ТЕРСО съобщи, че планира да завърши работата в централата в рамките на шест до девет месеца. Към момента обаче тези планове на експертите се поставят по съмнение.

Припомняме, АЕЦ "Фукушима-1" остана без охладителна система след унищожителните земетресение и цунами на 11 март. След серия от водородни експлозии и частично стопяване на реакторните ядра, хиляди хора от близките населени места бяха евакуирани. Започна охлаждане на реакторите с вода, част от която в последствие изтече в морето. Властите откриха следи от радиоактивни елементи в храната в много части от Япония.

Според редица еколози за стабилизиране на ситуацията в авариралата централа може да продължи години.