Експертите, работещи на авариралата японска централа „Фукушима 1", са успели с помощта на системите за въздушно охлаждане рязко са понижат температурата в басейна на трети реактор за съхраняване на отработени топливни пръти.

По този начин успяхме да спрем изпаряването на радиоактивна вода, подчертаха представители на компанията-оператор ТЕРСО, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според информацията от компанията, благодарение на предприетите през изминалата нощ действия, температурата на водата в басейна е паднала до 40 градуса.

По аналогичен начин, през май успешно бе охладен басейнът на втори реактор, а сега специалистите подготвят изпълнението на подобни задачи в първи и четвърти енергоблок.

Аварията във „Фукушима-1" възникна след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха Япония на 11 март. В резултат на това сериозно засегната бе охладителната система на централата. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.