Нивото на водата в река Тобол около руския град Курган в Южен Урал надхвърли границата "опасно ниво", съобщи държавната информационна агенция РИА Новости в сряда, позовавайки се на местните власти.

Реката в града, който е административен център на Курганска област, близо до границата с Казахстан, се повиши със 123 см за 24 часа до сряда сутринта, достигайки 865 см, съобщава РИА Новости.

В град Курган сирените за евакуация звучат на всеки два часа, призовавайки жителите да отидат на безопасно място. Длъжностни лица казаха, че реката достига "опасно" ниво, след като премине 850 см.

Повече от 660 къщи са били наводнени в района до сряда сутринта, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

Жителите на 14 населени места в района на Ишим в Тюменска област в Югозападен Сибир също бяха евакуирани в сряда заради заплахите, идващи от покачващото се ниво на река Ишим, казаха служители.

Нивата на водата в реките в участъците от руските региони на Урал и Югозападен Сибир, както и в съседните райони на Казахстан, все още се покачват бързо, казаха служители.

Бедствието е причинено от бързото топене на много сняг на фона на проливен дъжд, довело до повишаване на нивата на няколко от най-големите реки в Европа.

Общият брой на хората, евакуирани от домовете им, нарасна до 200 000 късно във вторник, след като губернаторът на руската Тюменска област каза на жителите на Ишим, град с население от 65 000 души, че трябва да напуснат спешно домовете си.

Реката в руския Курган достига критични нива

Реката в руския Курган достига критични нива

Продължават бедствията в страната