Япония ще се възстанови по-бързо от очакваното след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната  на 11 март. Това заяви японският външен министър Такеаки Матсумото.

Възстановяването на японската икономика ще бъде много по-бързо, отколкото се предполагаше и вече е в ускорена фаза, заяви Матсумото по време на пресконференция с бразилския си колега Антонио Патриота след разговори в южноамериканската държава.

Земетресението и последвалото го цунами предизвикаха атомна криза в страната, която е вторият най-голям атомен инцидент в света след инцидента в "Чернобил".

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.