24 962 българи, навършили нужните години и стаж за пенсия, са излезли в пенсия през първото полугодие на 2014 г. Желаещите да спрат работа са се увеличили с 40,9% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде БГНЕС.

„Причината за ръста на новите пенсии е замразяването на възрастта и стажа през 2014 г.", посочват от института.

Тази година възрастта и осигурителният стаж за пенсия бяха замразени на условията от 2013 г. Впоследствие в края на миналата година стотици хора подали заявление за пенсиониране. Заради 4-месечното изчакване на решението за пенсия от НОИ отчитат ръст със 127% на новите пенсионери за периода април-юни 2014 г. в сравнение със същите месеци на миналата година.

Общият брой на излезлите в заслужена почивка от началото на годината е 43 770. 15 408 от тях са прекъснали преждевременно работа заради заболяване. Това означава, че всяка трета отпусната сега пенсия е инвалидна. Въпреки това от НОИ отчитат, че делът им спрямо останалите пенсии намалява.

Данните показват още, че има ръст с 28,7% и на полицаите и военните, пожелали да излязат в заслужена почивка. За първото полугодие работа са спрели 1409 служители на МВР, МО и ДАНС.