Екипи на Министерството на икономиката, браншовите сдружения, Българската петролна и газова асоциация усилено работят по наредбата към Закона за горивата. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на юбилейната конференция на Българската петролна и газова асоциация, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

Министърът отхвърли твърдения, че 4 месеца не се работи по текстовете на наредбата. За създаването на законодателството министерството изгради специална администрация.

Според Караниколов оставката на неговия заместник Александър Манолев, който беше ангажиран със Закона за горивата, няма да попречи на работата и изготвянето на текстовете. Новата наредба трябва да влезе в сила от 27 юли.

Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата икономика
Обновена

Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата икономика

Новите изисквания ще влязат в сила от 28.07.2019 г., приеха на комисия

Икономическият министър коментира и темата за създаване на голяма мегаагенция, която да обедини Агенцията по приватизация и Агенцията за инвестиции. Според него създаването на новата агенция е крайно необходимо, тъй като Агенцията по приватизация вече е изчерпала своите функции.

Един от новите моменти е да отпадне т.нар. забранителен списък на държавните предприятия. Тази функция вече ще се поеме от Народното събрание.

По повод оставката на земеделския министър Румен Порожанов, той заяви, че това е личен акт, който е достоен за уважение.

Караниколов иска бизнесът с горивата да се разбере

Караниколов иска бизнесът с горивата да се разбере

Трябва да се изчака какво ще бъде гласувано в НС

Припомняме, на 23 януари 2019 г. депутатите отложиха на първо четеневъвеждането на промени в Закона за горивата. На следващия ден в Министерския съвет имаше среща между премиера Бойко Борисов с ръководствата на Камарата на строителите и на Минно-геоложката камара за Закона за горивата за отлагане на въвеждането на новоприетия Закон с 6 месеца.

В отговор на тази среща от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива заявиха, че никой не е потърсил тяхното мнение за Закона за горивата и поискаха среща с министър Караниколов. Името на този закон е Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход и е с вносител Емил Димитров - Ревизоро. За неговото приемане в този вид настояват от БСК, Българската петролна и газова асоциация, като те също проведоха среща с премиера по въпроса.

Различната позиция на КРИБ по закона предизвика и излизането на БПГА от организацията.

Предложението за закон за горивата разбуни духовете още през лятото на миналата година, като още тогава превозвачите и собствениците на малки бензиностанции организираха протести. Те получиха подкрепата на НФСБ, като първоначалният вариант на предложеното законодателство бе променено.