Комисията за защита на потребителите (КЗП) санкционира "Била България" за нелоялност при провеждане на промоционална програма „Прибори за хранене ZWILLING NOVA - Най-доброто за лоялните клиенти".

КЗП извърши проверка след получаването на устен сигнал, постъпил от жена, която при едно от пазаруванията си в магазин във Враца от търговската верига на „Била" е получила на касата паспорт за събиране на точки за участие в играта.

След като е достигнала нужните точки и е пожелала да закупи един от деветте вида стоки на специална цена, се оказало, че именно той не е наличен в обекта.

Жената направила още няколко неуспешни опита да намери и закупи избраната от нея стока. След като в обекта не й дали и отговор кога ще бъде налична въобще, тя решела да сигнализира контролния орган.

При проверката инспекторите на КЗП са констатирали, че на входа на магазина има табло, което рекламира програмата с нейния период и отпраща към касите за повече информация. На тях клиентите могат да получат паспорт за участие в играта.

При посещението си представителите на контролния орган установиха и че в търговската зала има обособен кът, в който са изложени наличните артикули от програмата. Към момента на проверката са в наличност осем от деветте възможни вида, от които потребителите имат право да избират в рамките на обявената програма.

В свое становище фирмата аргументира ситуацията с обяснението, че към този артикул е имало най-голям интерес и затова е изчерпан още на 12 декември.