"Панамагейт" впечатлява със своите мащаби. Тази морална криза е резултат от модел, който си отива в гърчове - на неолиберализма в икономиката. Това заяви в студиото на "Панорама" председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Така коментира той мащабния скандал от последната седмица, който продължава да се разраства. 

По думите му, Европейският съюз трябва да промени правилата, трябва да има единен механизъм за изчисляване на корпоративния данък, нужен е общ регистър за плащане на данъците в Евросъюза. Офшорните зони трябва да бъдат премахнати, смята той. 

ПЕС е силно европейско семейство, имаме 9 премиери, което е достатъчно критична маса в Европейския съвет. Доволен съм, че в София проведохме на високо ниво дискусия за бъдещето на Европа, каза той. 

Той коментира и други теми, като младежката заетост. 

Ако младите нямат работа и бъдеще, как ще бъдат проевропейци, попита Станишев. 20 млрд. евро трябва да отидат за младежка заетост. Призова и за разширяване на "Еразъм +" и на ниво средно образование, както и за улеснен достъп на младите до културата на Стария континент.

Според Станишев БСП е в труден период, но все по-добре започва да изпълнява ролята си на силна опозиция.