Меглена Кунева Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева и министърът на земеделието Мехмед Дикме проведоха днес в Брюксел консултации с представители на Европейската комисия, посветени на преговорната тема “Земеделие” .

Възприемана в ЕС като една от най-сложните, глава “Земеделие” е и най-голямата по обем. Свързаното с нея законодателство представлява 50% от цялото европейско законодателство, а мерките по общата селскостопанска политика ангажират половината от бюджета на ЕС.

В този смисъл днешният кръг от консултациите, които проведохме с представители на Европейската комисия, представлява много важен и деликатен етап в подготовката на финалната фаза на преговорите по глава “Земеделие”, обясни министър Кунева.

Консултациите ни дават възможност да защитим пред ЕК нашите искания, за да бъдат те представени по достатъчно убедителен начин пред държавите членки, допълни от своя страна министър Дикме.

И двамата министри изразиха предпазлив оптимизъм относно успешното за България финализиране на преговорите по глава “Земеделие”. Те обаче допълниха, че преди да се стигне до затваряне на главата, изготвен от ЕК проект за обща позиция на ЕС трябва да бъде одобрен от вече 25-те държави членки на съюза.

В заседанията участва също и Пламен Моллов - председател на Комисията по земеделието и горите в Народното събрание, съобщиха от Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерството на външните работи.